BLOG: Themadag Haringvliet
4-10-2016|DOOR
Via het internet kwam ik erachter dat er een Themadag Haringvliet werd georganiseerd door Delta Talent. Naast een flinke groep studenten toegepaste biologie van de HAS mochten ook losse studenten van allerlei studierichtingen zich aanmelden. Zelf studeer ik Environmental Biology aan de UU, en het leek me erg leuk om mee op deze 'excursie' te gaan.
De dag begon in Dordrecht, waar we met de waterbus vertrokken naar Tiengemeten. Deze waterbus vaart speciaal voor het project Haringvliet, zodat dagjesmensen ook makkelijker dit natuureiland kunnen bezoeken. Tijdens de tocht kregen we wat uitleg over het project van Marius Brants, de projectleider van project Haringvliet van het WWF, en werd ons door Wouter Kersten van Delta Talent uitgelegd wat wij als studenten vandaag konden betekenen.
Het project Haringvliet is voortgekomen uit een Europese eis om de sluis naar de zee op een kier te zetten. Dit geeft veel trekvissen namelijk weer de kans om via de Nederlandse rivierenmonding stroomopwaarts te zwemmen naar paaigebieden in allerlei andere landen. Hoewel natuurbeschermingsorganisaties dit een prachtig idee vonden, was niet iedereen het er mee eens. Door de kier zou het water in het Haringvliet namelijk een overgangsgebied van zout naar zoet water worden, en dat brengt onder andere consequenties mee voor de economie, bijvoorbeeld omdat boeren nu ergens anders hun zoete water vandaan moeten halen. Het kabinet wilde het plan al bijna van tafel schuiven, maar dat bracht het risico op dwangsommen als vergoeding voor andere landen met zich mee. Voor Nederland was de opening van de sluis dus een 'moetje', maar zoals Marius Brants mooi verwoordde wil het Haringvliet project dit vieren als een feestje! Om er een echt feestje van te maken zijn meerdere projecten in gang gezet. Bij deze Themadag kregen ook studenten de kans om nieuwe ideeën voor te stellen, het liefst zo creatief mogelijk!
Eenmaal aangekomen op het eiland Tiengemeten kregen we een korte tour met een gids die ons vertelde over de geschiedenis van het eiland en de natuur die er nu te vinden is. Het behoud van het eiland wordt grotendeels aan de natuur overgelaten: zowel de rivier als runderen hebben invloed op hoe het gebied er uit ziet. Daarna kregen we een uitgebreidere uitleg over de economische aspecten en bijvoorbeeld ook ecotoerisme op het eiland en het hele Haringvliet.
In groepjes hebben wij de tijd gekregen om de meest creatieve ideeën te bedenken om de dynamiek van de economie en ecologie samen te laten komen. Deze ideeën hebben we gepresenteerd aan de verschillende mensen van onder andere het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, en ARK Natuurontwikkeling, terwijl we ook even werden afgeleid door een visarend die over vloog. Er zaten hele creatieve ideeën tussen, en sommigen worden misschien zelfs (deels) toegepast in de toekomst!
Al met al was het een leuke en geslaagde dag. Ik hoop dat ik binnenkort nog een keer terug kan om meer van het eiland te zien. En misschien kan je dan wel blijven slapen in de glazen iglo, of kunnen we brood maken van producten die op het eiland zijn gemaakt, wie weet...
Vera Praet
Student Environmental Biology, Universiteit Utrecht