U bent hier

Blog: Tauroskoe helpt Exmoor-veulen in de benen

19-07-2016|DOORARK Natuurontwikkeling

Het is altijd mooi als er dieren in het Kempen~Broek worden geboren en je hier getuige van mag zijn. Zo liep ik in een natuurgebied waar Exmoor pony’s en Taurossen grazen. Op afstand van de kudde pony’s zag ik een pasgeboren veulen in het gras liggen met zijn moeder ernaast. Op gepaste afstand ging ik tegen een boom zitten en sloeg dit gade. Het veulen lag plat in het gras, terwijl de merrie met haar hoofd bewegingen maakte dat het op moest staan. Het veulen had er geen zin in. De moeder duwde tegen het veulen. Het bewoog wel, maar deed verder geen moeite om op te staan.

Na ongeveer een kwartier kwamen twee verderop staande Tauroskoeien eens poolshoogte nemen. Ze verjoegen de merrie en begonnen het veulen uitgebreid te besnuffelen en te likken. Dit had ik nog nooit gezien en het verontruste me enigszins toen een van de koeien met haar horens begon te zwaaien. Ik ging staan en zocht een stevige tak. Ondertussen bleef ik op afstand kijken, mocht dit tafereel een verkeerde wending nemen. Na een poosje duwde een Tauroskoe telkens met haar horens tegen het veulen, terwijl de merrie op enige afstand stond te toe te kijken en af en toe gromde.

Na zo’n tien minuten gebeurde er iets onverwachts. De koe tilde voorzichtig  met één hoorn het veulen een beetje op. Het veulen ging staan, waarop de merrie meteen in actie kwam en het veulen mee nam naar de kudde. Daar ging het bij haar drinken.

De twee Tauroskoeien graasden weer rustig verder of er niets gebeurd was. Ik vond dit heel bijzonder om te zien en sindsdien heeft het sociale gedrag van de Tauros mijn hart gestolen.

Theo van der Heijden

Exmoor veulen met helpers, foto: Theo van der Heijden
Exmoor veulen met helpers, foto: Theo van der Heijden