U bent hier

BLOG: Otteronderzoek

12-12-2016|DOORARK Rewilding Nederland

De natuur in en nog bijdragen aan otteronderzoek ook, de ideale stage!

Wat kan de tijd snel gaan als je bezig bent met wat je leuk vindt! Inmiddels loop ik al weer drie maanden stage bij ARK. In totaal doe ik er vijf. Hoe kom je bij ARK terecht? Ik studeer diermanagement en was op zoek naar mijn eerste stage. Mijn interesse ligt over het algemeen bij de roofdieren van de zoogdieren en ik had al een tijdje otters in gedachten. Van ARK had ik al eens gehoord, maar heel veel wist ik er niet van. Na mijn verkenning op internet leek het me een hele leuke organisatie die goed bij me past. Ik hoop in mijn beroep een combinatie te maken tussen veldwerk en management en ik wil bijdragen aan het behoud en herstel van robuuste natuur. ARK past hier voor mijn idee perfect bij. En dan hebben ze ook nog eens een otterproject! Ik kon mijn geluk niet op en heb gesolliciteerd. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Bart Beekers, die tot mijn blijdschap wel een stagiaire kon gebruiken! En zodoende ben ik begonnen aan het onderzoek naar het voorkomen van otters in de Gelderse Poort en omgeving (binnen een straal van 10 kilometer rondom de Gelderse Poort).

Na het schrijven van een onderzoeksvoorstel kon ik aan de slag. Ik bezoek locaties in het veld om te zoeken naar sporen van otters. Een aantal locaties wordt intensief door vrijwilligers van CaLutra en de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort gevolgd, wat ideaal is omdat ik zo meer tijd heb om andere, hopelijk nieuwe otterlocaties te bezoeken. De vrijwilligers zijn onmisbaar want zij hebben al veel expertise opgebouwd in de jaren dat ze gemonitord hebben en ze beslaan een groot gebied. De waarnemingen worden doorgestuurd naar mij en ik houd zo het overzicht van wat er allemaal gebeurt in otterland. Als we spraints (otteruitwerpselen) vinden en ze vers genoeg zijn (<24 uur oud) verzamelen we deze voor het DNA onderzoek, dat in het voorjaar van 2017 door Alterra uitgevoerd zal worden. Tegen die tijd is mijn stage al voorbij, maar het verzamelen van DNA-materiaal is natuurlijk wel belangrijk, omdat hiermee het aantal otters in kaart gebracht kan worden. Ik zal aan het eind van mijn stage een rapport leveren van waar de otters voorkomen in en rondom de Gelderse Poort. Dit draagt dan weer bij aan het beeld van de nationale populatie otters.

Een otterman rent terug naar het water nadat hij zijn geur heeft achtergelaten op een stoeptegel.
Een otterman rent terug naar het water nadat hij zijn geur heeft achtergelaten op een stoeptegel.

Het meest inspirerend vind ik het veldwerk. Het is heerlijk om buiten in de natuur bezig te zijn en dan ook nog bij te dragen aan onderzoek naar een van de zeldzame diersoorten van Nederland. We werken ook met cameravallen waardoor ik meer inzicht krijg in wat er zoal rondloopt in de natuur. De verrassingen zijn, naast het zien van otters, het leukst natuurlijk. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een dier op beeld gehad waarvan we inmiddels kunnen bevestigen dat het een wasbeer is! Wat ik geweldig vind van stage lopen bij ARK is dat je heel zelfstandig te werk moet gaan en dat je echt bij de organisatie betrokken wordt. ARK vindt het belangrijk dat je zoveel mogelijk leert, dus ook van de organisatie zelf en andere ARK-projecten. Ik vind dit zelf ook heel belangrijk want zo krijg je echt een beeld van hoe het er in je toekomstige beroep aan toe zal gaan. Dikke bonus; iedereen is heel hartelijk en gezellig! Tot nu toe heb ik dus een geweldige tijd bij ARK en ik zie mezelf later zeker werken bij zo’n organisatie!

Ilse Cameron
Studente Diermanagement op Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden