U bent hier

BLOG: Ontmoeting met een geheimzinnig dier...

3-08-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Tijdens een wandeltocht in de winter met wat mensen van FREE Nature en ARK, liepen we langs de Abeek achter de Broekmolen, in het Kempen~Broek. Daar is een stuwtje. Een van de wandelaars wees mij op een paadje vanuit de Abeek, en aan de andere kant van het stuwtje weer het water in. Volgens hem een “otter”paadje.

Omdat ik hier regelmatig langs kwam, zag ik dat dit paadje ook in het voorjaar vrij bleef van gras en onkruid. Ik besloot om hier eens vroeg in de morgen te posten en deze “otter” van dichtbij te zien. Het was augustus, vier uur in de morgen en nog stikdonker, op zo’n tien meter afstand van het stuwtje. Hier wachtte ik geduldig op een gemakkelijk plekje en genoot van de vroege vogels. Nu maar hopen dat het licht genoeg zou zijn voor een mooi plaatje.

Om half zes schrok ik van wat ik uit het water zag komen. Ik verwachtte een otter, maar dit had de omvang van een labrador! Het bleek een bever… Hij liep langs het stuwtje en gleed met een vaartje aan de andere kant weer het water in. Jammer genoeg was het nog veel te donker en ging het heel snel, dus een foto maken was geen succes!

Later, op mijn vroege tochten langs de Tungelroyse beek, waar veel knaagsporen te vinden zijn, had ik meer geluk. Hier heb ik verschillende keren de bever gezien. Een prachtig dier, dat meestal in de schemer en met veel geduld te spotten valt. Maar dat is de moeite zeker waard!

Frank van Sebille uit Dorplein.