U bent hier

BLOG: Natuur dichtbij de stad

19-06-2016|DOORARK Natuurontwikkeling

Al van kinds af aan kom ik met grote regelmaat in natuurgebied De IJzeren Man in Weert. Het hertenkamp en het Eendenven waren mijn favoriete plekken. Daar kon ik als kind al uren vertoeven, maar na vijftig jaar geniet ik nog steeds van dit mooie gebied. Tegenwoordig woon ik op tien minuten wandelen van De IJzeren Man, het is nu dus mijn achtertuin.

Dit gebied is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt, zo kwam er een Natuur- en Milieucentrum met een bijenhal en een heemtuin, ontworpen door architect Ton Wijnhoven uit Weert. Er werden nieuwe bruggen geplaatst en paden werden deels opnieuw aangelegd/verhard. Ook werd de waterstand gereguleerd en werden de beken en vennen verbonden met de plas de Grote IJzeren Man. Natuurkampeerterrein Wega werd aangelegd, een oase van rust met twee kampeerhuisjes, een trekkershut en een groot kampeerterrein dat ‘s winters een ijsbaan is. Van hieruit kunnen mooie wandelingen door het gebied worden gemaakt.

IJzeren Man, foto Hans van de Winkel
IJzeren Man, foto Hans van den Winkel

Het gebied is mooi in ieder jaargetijde, maar het voorjaar vind ik persoonlijk toch het mooiste seizoen, dan zie je baltsende futen, meerkoeten, wilde eenden, zwanen, groene en bruine kikkers in de vennen en langs de waterkant onder andere gele lis en riet, waarin de watervogels hun nesten maken. Midden in het bos ligt vanouds een prachtig hertenkamp, inmiddels geheel gerenoveerd en uitgebreid met een kinderboerderij.

Het gebied is zeer afwisselend, ik loop altijd de langste (oranje) route die is 6,2 kilometer en start bij het Natuur- en Milieucentrum waar ook voldoende parkeergelegenheid is. Eerst gaat de route door de heemtuin en langs de bijenhal, dan kom je bij het prachtige ven de Kleine IJzeren Man waar de zwanen broeden op een eilandje en even verder een stuk stuifzand. Daarna weer het bos in, vervolgens gaat de route door een stuk prachtige heide, kom je langs het Zwanenven om vervolgens langs een mooie beek weer het bos in te gaan richting Hertenkamp. Daarna gaat het om Natuurcamping Wega en de Grote IJzeren Man terug naar het Natuur-en en Milieucentrum.

De IJzeren man in Weert is een bezoek meer dan waard voor iedere natuur- en natuurkampeerliefhebber!

Hans van de Winkel