U bent hier

Blog: Blauwe schoonheid met een verrassing

9-06-2016|DOORARK Rewilding Nederland

De zon schijnt, ik pak mijn camera met macrolens, klaar om me onder te dompelen in de kleurrijke wereld van insecten en andere geleedpotigen. Ik loop het toegangshek van de Loozerheide in en ik laat de saaie rechte Zuid Willemsvaart achter me.

Direct naast het pad dat het gebied in leidt zie ik bloeiende distels, kaardenbollen en dagkoekoeksbloemen. Tussen de ijverige hommels en bijen door zie ik ineens vier prachtige blauw gevlekte vleugels vlinderachtig fladderen. De vleugels behoren toe aan de, naar mijn mening, mooiste waterjuffer van Nederland, de weidebeekjuffer. Alleen de mannetjes hebben deze prachtige blauwe vlekken op de vleugels, maar de vrouwtjes mogen er ook zijn met een metallic groen lijf en koperkleurige vleugels.

Ik sluip met mijn camera in de aanslag achter deze schoonheid aan in de hoop dat hij gaat zitten. Nog geen 3 seconden later strijkt de weidebeekjuffer neer, nu is het opletten, want deze juffers zijn vaak erg schuw en vliegen bij de kleinste beweging weg. Met mijn beste sluipvaardigheid weet ik tot op 30 cm te naderen. Ik klik en ja hoor, de juffer is vastgelegd op de gevoelige sensor. Dan kijk ik eens beter en zie een heel klein bruin stipje op de vleugel. Ik zoom eens in op mijn camera en ja hoor! het is een libellenknutje.

Weidebeekjuffer met knutje, foto: Robin Kraaij
Weidebeekjuffer met knutje, foto: Robin Kraaij

Een minuscuul maar zeldzaam mugje dat parasiteert op libellen- en waterjuffervleugels. De mugjes leven van de lichaamssappen van de libellen en worden maar heel weinig gezien in Nederland, waarschijnlijk ligt dit ook voor een deel aan zijn kleine formaat. Door deze vondst kan mijn dag nu al niet meer stuk, op naar de volgende vondst!

Robin Kraaij