U bent hier

BLOG: Blauwe schicht in het Kempen~Broek

10-08-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Voorheen zag ik er soms eentje in een flits voorbijvliegen, maar de kans om hem eens rustig te bekijken kreeg ik nooit. Voor mij het mooiste vogeltje van Nederland: de ijsvogel!

Iemand gaf mij de tip om eens naar de vogelkijkhutten bij Mariahof net over de grens in Bocholt te gaan. Daar heb ik hem inderdaad vele malen kunnen zien. Maar ook hier, in het Nederlandse gedeelte van het Kempen~Broek, hoopte ik hem tegen te komen.

Op een zomerse dag, rustig wandelend langs de Tungelroyse beek, zag ik veel vogels, verschillende reigers, eenden, ganzen, maar ook de kleine karekiet, verschillende tapuitsoorten, en nog veel meer! Plotseling was daar ook de ijsvogel. Eerst laag over het water scherend, maar nadat ik een kudde Galloways met kalveren was gepasseerd, zag ik de ijsvogel aan de overkant van de beek, op een tak boven het water zitten. Schijnbaar op jacht naar een visje voor zijn kroost in een nest hier in de buurt. Met zijn kopje telkens knikkend, tuurde het kobaltblauwe vogeltje met zijn oranje borst, in het water.

Na een poosje dook hij met een plons in het water, om met een klein visje in zijn vrij grote zwarte snavel, terug te keren op de tak. Hier sloeg hij het visje tegen de tak dood, om er vervolgens mee weg te vliegen. Ja echt, dit vogeltje laat een onuitwisbare indruk achter als je hem eens gezien hebt. Zijn kleuren vallen genoeg op voor wie er oog voor heeft. Maar opletten moet je wel, want hij is razendsnel!

Theo van der Heijden