U bent hier

17 september: Dag van het Haringvliet

2-09-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Zaterdag 17 september 2016 vindt de eerste Haringvlietdag plaats. Een dag vol excursies en activiteiten in de prachtige deltanatuur aan de monding van de Rijn en de Maas. Boswachters, duikers, vogelaars en andere experts nemen u graag mee voor een unieke dag uit.

Unieke dag uit

De hele dag is er van alles te beleven op en rond het Haringvliet. Waterliefhebbers ontdekken de wondere onderwaternatuur met een presentatie van het Haringvliet duikteam van de Nederlandse Onderwatersport Bond of stappen op een traditionele zalmschouw om Goeree-Overflakkee vanaf het water te verkennen. Tijdens één van de excursies door boswachters en vogelexperts van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming zijn bijzondere vogels te spotten in de natuurgebieden rond het Haringvliet, zoals de bruine kiekendief, lepelaar en met geluk zelfs een zeearend. Struinen met de hele familie kan in de speelnatuur op het eiland Tiengemeten of door mee te doen aan de korexcursie van ARK Natuurontwikkeling in de Kwade Hoek. De hele dag vaart de Waterbus naar verschillende locaties waar de activiteiten plaatsvinden.

In de natuur bij het Haringvliet, foto: Natuurmonumenten
Grote zilverreiger, foto: Natuurmonumenten

1000-soortendag

In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden vindt op zaterdag 17 september ook de 1000-soortendag plaats. Gedurende 24 uur worden alle natuurgebieden rond het Haringvliet door soortenexperts geïnventariseerd en alle planten en dieren in kaart gebracht. De waarnemingen die gedaan worden tijdens de activiteiten van de Haringvlietdag worden hierin meegenomen. Daarnaast wordt er een excursie georganiseerd op Tiengemeten en krijgt u meer te zien en te horen over het belang van de zogenaamde bestuivers, zoals bijen en zweefvliegen.

Levende Rivier

De eerste Haringvlietdag wordt op zaterdag 17 september in het bijzijn van gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland ’s ochtends om 10.30 uur geopend. In het Tivoli theater in Hellevoetsluis draait dan een ‘sneak preview’ van de film ‘De Levende Rivier’ van Ruben Smit met unieke beelden van het Haringvliet en haar mooie natuur.

Beeld uit Levende Rivier, Ruben Smit
Beeld uit Levende Rivier, Ruben Smit

Droomfondsproject Haringvliet

In navolging van de succesvolle Grevelingen- en Oosterscheldeweken organiseert IVN op zaterdag 17 september de eerste Haringvlietdag. De Haringvlietdag biedt bewoners van de Zuid-Hollandse eilanden en omgeving een dag vol activiteiten en excursies op en rond het Haringvliet. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door het Droomfondsproject Haringvliet en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. Het volledige programma is te vinden op beleefdedelta.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de activiteiten. De activiteiten worden zoveel mogelijk kosteloos of tegen een gereduceerd tarief aangeboden.

Bekijk voor meer informatie ook de flyer van de Haringvlietdag.