U bent hier

Wisentkalfje geboren in Rhodopen

25-06-2015|DOORARK Rewilding Nederland

In Bulgarije is het eerste wisentkalfje geboren. Om precies te zijn in natuurgebied Studen Kladenec in de Oostelijke Rhodopen. Vrijdag 19 juni werd de wisent tijdens een fikse onweersbui geboren.  Het dier is de eerste nakomeling na de herintroductie van wisenten in de Oostelijke Rhodopen.

Wisentkalf Rhodopen, foto Hristo Hristov
Wisewntkalf Rhodopen, foto Hristo Hristov

Tot in de Middeleeuwen leefden er wisenten in Bulgarije. Ze verdwenen door verkleining van het leefgebied en door jacht. De wisent keerde in 2013 terug naar de Bulgaarse Rhodopen. Vijf dieren verhuisden vanuit Duitsland naar Studen Kladenec, vlakbij de stad Kardzhali. De wisenten leven hier samen met onder andere honderden damherten, edelherten en wolven.

De herintroductie van de wisent in Bulgarije werd uitgevoerd door New Thracian Gold en werd mogelijk gemaakt door de America for Bulgaria Foundation en ARK Natuurontwikkeling. New Thracian Gold werd mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. ARK sloot haar Bulgaarse project New Thracian Gold in 2014 af. Dit gebeurde succesvol, want het project gaat inmiddels in volle vaart door onder de vlag van Rewilding Europe.