U bent hier

Vuurwerk in het Geuldal

8-07-2015|DOORARK Natuurontwikkeling

De afgelopen dagen is een lichtspektakel van duizenden vuurvliegjes te zien in het Geuldal. De vuurvliegjes en glimwormen betoverden dagen de bossen op de hellingen van het Geuldal en ook van het Geleenbeekdal. Dit bijzondere verschijnsel is tijdens een korte tijd van het jaar te zien, dus ga nu, tijdens een warme avond, ook op zoek.

Vuurvliegjes, foto Quit007 Wikimedia
Vuurvliegjes, foto Quit007 Wikimedia

Lichtgevende kevers die dansen door de lucht, het is een bijzonder verschijnsel in de late avond, vooral bij warm en windstil weer. De zogenaamde vuurvliegjes waren de afgelopen dagen tijdens het hete weer in groten getale te zien. Vuurvliegjes worden ook wel glimwormen genoemd, maar het zijn kevers. Kevers waarbij het manntje heel anders is dan het vrouwtje. De mannetjes kunnen namelijk vliegen, de vrouwtjes zijn vleugeloos. Dus de stilstaand knipperlichten in bomen en struiken, dat zijn de vrouwtjes.

Vuurvliegjes, foto Hekry Wikimedia
Vuurvliegjes, foto Hekry Wikimedia

Vuurwerk duidt op feest, en deest was het de afgelopen dagen bij de Geul zeer zeker. Zo werd er in het Belgische deel van de Geul een voedsel zoekende zwarte ooievaar in de Geul gezien. Vlottende waterranonkels vormen golvende witte tapijten op het water en in de natte oeverruigtes werden opnieuw enkele purperstreepparelmoervlinders gezien. Deze in Nederland verdwenen vlindersoort werd hier enkele weken geleden ook al gezien.