U bent hier

Visvos langs de Grensmaas

9-06-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Een ingegraven vis naast het hol van een vos. Deze intrigerende waarneming deed een van de Maasgidsen afgelopen zaterdag langs de Maas bij Borgharen tijdens de derde Open Grensmaasdag. Gedurende deze dag stonden voor het grote publiek tal van activiteiten op het programma, waaronder non-stop excursies, geleid door een zestal Maasgidsen.

Tijdens een van de excursies werd door een Maasgids een staartje van een vis dat net boven de grond uitsttak ontdekt. De ontdekking was daarna bij elke rondleiding meteen een leuke attractie.

Vis begraven door vos langs de Grensmaas. Foto: Francois Verhoeven
Vis begraven door vos langs de Grensmaas. Foto: Francois Verhoeven

De afgelopen weken is de waterafvoer  van de Maas laag geweest. Bij Borgharen vallen dan veel grindbanken links en rechts van de hoofdgeul droog. En dat overleven lang niet alle waterdieren. Maar zoals het gaat in de natuur: de een zijn dood is de ander zijn brood. Anders gezegd: dood doet leven!. De vos van Borgharen die in het oevertalud huist, wist meteen van de situatie te profiteren door een van de dode vis mee te nemen naar zijn hol een daar als voedselvoorraad te begraven.