U bent hier

Training natuurbegeleiders IJsselmonde

12-02-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Kinderen iets leren over de natuur en hen daarna die natuur laten beleven: dat gaan de natuurbegeleiders doen die de Natuurvereniging IJsselmonde en ARK Natuurontwikkeling momenteel zoeken voor in Barendrecht. De vrijwilligers die zich opgeven krijgen hiervoor een opleiding.

Struinen, genieten, ontdekken, verwonderen – kinderen bij de natuur betrekken is een van de speerpunten van beide organisaties. En daarvoor zijn vrijwilligers nodig die ook wel natuurbegeleiders worden genoemd. In maart start een training voor deze toekomstige begeleiders. Zij gaan vooral aan de slag naast kinderboerderij de Kleine Duiker in de Zuidpolder van Barendrecht.


Veldles IJsselmonde
Veldles IJsselmonde

Dit gebied maakt, samen met het natuurgebied langs het riviertje de Koedood bij Rhoon, onderdeel uit van Klimaatbuffer IJsselmonde. Om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering worden deze klimaatbuffers aangelegd op het eiland IJsselmonde. Deze onderwerpen worden uitgelegd tijdens een presentatie in de klas en vervolgens kunnen de bovenste klassen van basisscholen uit de buurt deelnemen aan het buitenprogramma.

De natuurbegeleiders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat ze tijdens schooltijd beschikbaar zijn. Ze moeten het bovendien leuk vinden om presentaties te verzorgen voor klassen en graag groepen willen begeleiden in de natuur. Vanzelfsprekend vinden ze het ook leuk om met kinderen om te gaan.

Kennis van de natuur is niet per se nodig. De buitenlessen zijn vooral gericht op beleving. Na de voorbereidende les in de klas gaan de kinderen de natuur in. Hier gaan de kinderen in groepjes aan de slag. Samen met begeleidende ouders voeren zij opdrachten uit, waarbij ze gebruik maken van allerlei onderzoeksmaterialen, zoals verrekijkers, loepjes, schepnetten en insectenzuigers. De opdrachten worden uitgevoerd tijdens het struinen. De kinderen hoeven niet op een pad te blijven en kiezen zelf waar ze de opdrachten uitvoeren. Daarom is het ook belangrijk dat de natuurbegeleiders goed ter been zijn.

Om een goede natuurbegeleider te worden, wordt eerst een training gegeven. De trainingen vinden plaats op 6, 13, 20 en 27 maart 2015, in de middag, bij kinderboerderij de Kleine Duiker in Barendrecht. De traing wordt kostenloos aangeboden aan leden van Natuurvereniging IJsselmonde; niet-leden betalen € 12,50.

Wie zich straks natuurbegeleider mag noemen, heeft een leuke functie als vrijwilliger. Het is heel belangrijk dat kinderen buiten komen en ontdekken dat de natuur leuk is. Zeker als ze dat in hun eigen omgeving kunnen doen. Kinderen zitten vandaag de dag veel binnen, wij vinden het belangrijk dat ze naar buiten gaan. Daar kunnen de natuurbegeleiders aan bijdragen. In maart 2014 werd de training voor de eerste maal georganiseerd. Vier vrijwilligers zijn nu actief als natuurbegeleider.

Meer informatie over de cursus is te verkrijgen bij Paul GrootenboerGelijk aanmelden als vrijwilliger? Dat kan ook, bij Christa Groshart, via 0180-428262 of secretariaat@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.