U bent hier

Stage hazelmuizen

29-04-2015|DOORARK Rewilding Nederland

ARK is op zoek naar studenten voor het onderzoek Hazelmuizen in robuuste natuurgebieden. De hazelmuis is een zeldzaam dier in Zuid Limburg. Weinig mensen kennen deze slaapmuis. Hazelmuizen leven nu alleen nog in de uiterste zuidoosthoek van Limburg. Vroeger kwam deze slaapmuis op veel meer plekken voor. Maar door verschillende oorzaken is dat niet meer zo.

Natuurorganisaties werken op vele manieren om deze soort een handje te helpen. Door herstel van habitats, beheersmaatregelen, leefgebieden aan elkaar te verbinden of door het leefgebied te vergroten.

ARK Natuurontwikkeling werkt aan de vergroting van het bestaande habitat door het aanleggen van nieuwe natuurgebieden. Deze nieuwe natuur mag zich spontaan ontwikkeling onder invloed van natuurlijke begrazing. Hoe de hazelmuis zich hier in thuis voelt en hierop reageert of kan reageren willen wij graag beter in beeld krijgen.

Daarnaast zijn verbindingszones aangelegd tussen bestaande leefgebieden. Maar wat is nu het effect hiervan? Wordt al gebruikt gemaakt van deze verbindingszones door hazelmuizen? Of wat zou er aan verbeterd kunnen worden?

De afstudeeropdracht bestaat uit twee delen:

  1. Hazelmuizen in robuuste natuur.
    Welke potentie biedt robuuste natuur onder invloed van natuurlijke begrazing voor hazelmuizen als leefgebied. Literatuuronderzoek, veldonderzoek en interviews.
  2. Het effect van verschillende typen verbindingszones.
    Aangelegde verbindingszones dienen onder de loep genomen worden. Worden ze al gebruikt door hazelmuizen? Zit er een verschil in type verbindingszones en wat kan er in de toekomst verbeterd worden? Literatuuronderzoek, kaart analyses en veldcontroles.

​Voor meer informatie kijk hier of neem contact op met Bram Houben.

Hazelmuis Foto: Miroslav Hlavko Shutterstock