U bent hier

Rode geuzen in het Geuldal

25-06-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Sinds kort grazen in het Geuldal bij Stokhem rode geuzen. De kudde graast is een opnieuw ingericht natuurgebied. De dieren zullen het vrijtoegankelijke natuurgebied vorm gaan geven en zorgen voor een landschap waar ruimte is voor een groot aantal verschillende planten en dieren. Op dinsdag 30 juni organiseert ARK een avondwandeling naar de grote grazers.

Rode geuzen bij Stokhem, foto Laura Kuipers
Rode geuzen bij Stokhem, foto Laura Kuipers

NATUURLIJKE BEGRAZING

In de natuur bestaan allerlei soorten grazers. Van kleintjes zoals rupsen en konijnen tot grote zoals reeën. Iedere grazer heeft een ander effect op het landschap waarin ze leven. Vroeger maakten ook wilde paarden en runderen deel uit van dit systeem. Al lang gelden verdwenen deze grote grazers uit Nederland. Onze huisdieren namen hun plaats in, maar hun graasgedrag en daarmee hun effect op het landschap wordt sterk beïnvloed door de mens en is daardoor anders. In natuurgebieden van ARK kunnen wildlevende paarden en runderen weer zoveel mogelijk hun gang gaan. Dat zorgt voor een gevarieerde natuur, met ruimte voor allerlei soorten dieren en planten. De runderen lopen het hele jaar door buiten en leven van wat de natuur hen biedt. Ze worden niet bijgevoerd en hebben geen stal nodig. Ze leven in familiegroepen met koeien, stieren en kalfjes.

Niet elk rund is geschikt om het hele jaar zelfstandig in de natuur te leven. Dieren moeten om kunnen gaan met voedsel dat soms weinig voedingsstoffen bevat en bovendien moeten ze bestand zijn tegen regen, sneeuw en kou. Zulke eigenschappen zijn vaak nog terug te vinden in oude rassen én bij de rode geus.

Rode geus Beuningen
Rode geus

RODE GEUZEN

In Stokhem is gekozen voor rode geuzen. De rode geus is een ras dat is ontstaan door kruising van het brandrode rund, een oud Nederlands ras en de Franse Salers. Het Franse bloed is ingekruist om het ras robuuster te maken. Het brandrode rund is sterk gedomesticeerd, maar is aantrekkelijk om te gebruiken vanwege zijn Nederlandse oorsprong. Het is tien jaar geleden voor het eerst ingezet in de uiterwaarden rond Slot Loevestein en in de uiterwaarden bij Beuningen in Gelderland.

Het natuurgebied bij Stokhem is vrij toegankelijk voor iedereen en ARK wil graag dat mensen en dieren vredig naast elkaar in hetzelfde gebied kunnen verblijven. Bezoekers mogen de dieren dan ook niet voeren of aaien en honden moeten aan de lijn.

Excursie

Op dinsdag 30 juni van 19.00 tot 20.30 uur is er een avondwandeling waarbij speciaal aandacht wordt besteed aan de rode geuzen. De excursie start aan het Keizer Willempad in Wijlre. ARK medewerkers Hettie Meertens en Anke Brouns vertellen over de grazers en over het gebied. Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier.