Opsporing verzocht!
3-12-2015|DOOR
Wie is dit kind met één van de laatste gevangen steuren in Nederland? De foto uit 1952 laat een bijzondere vangst zien, van een 'Hartjesvelder' (Hardinxvelder zalmdrijver) met de laatste steur die men er mee ving. De steur was 2,60 meter lang en woog ongeveer 100 kilo. De persoon kan een meisje zijn, maar is misschien ook wel een jongetje. Mogelijk een jaar of 6, 7 of 8. In dat geval geboren rond 1945 en nu dan ongeveer 70 jaar. Het zou geweldig zijn als zij/hij zich dat nog herinnert en daar over zou kunnen vertellen. De overige mensen op de foto zijn helaas al overleden.
Wat we weten is het volgende:
- Het is een foto van de laatste steur die op 26 juni 1952 ter hoogte van De Kop van 't Land gevangen is in de Nieuwe Merwede.
- Het gaat om een "Hartjesvelder" (Hardinxvelder zalmdrijver) met de laatste steur die men er mee ving.
- De steur was 2,6 meter lang en woog circa 100 kilogram (205 pond).
- De foto staat op bladzijde 142 in het boek 'De Biesbosch, land van het levende water', W.J. Thieme & Cie n.v. 1961.
- De foto is mogelijk uit de collectie Wijnbelt, vishandelaar te Woudrichem. De fotograaf is mogelijk P. Verhagen, maar die is al overleden.
- Desbetreffende foto komt voor in 'Schets van de Nederlandse Rivier- en Binnenvisserij tot het midden van de 20ste eeuw' door D.E. van Drimmelen, uitgegeven door de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij die in 2006 opgegaan is in Sportvisserij Nederland.
- De foto is ook te vinden op de website van de Vereniging 'De Binnenvaart', Dordrecht en Pieter Klein, Haarlem.
Terugkeer van de steur
Ooit was de Rijn een van de belangrijkste leefgebieden van de Europese Atlantische steur (Acipenser sturio). De vis had zijn geboortegrond 800 kilometer stroomopwaarts in Duitsland, zakte in zijn jeugd de Rijn af om in de brakke delta en vervolgens de Noordzee op te groeien en later terug te keren naar de rivier om zich voort te planten. Vervuiling en overbevissing zorgden ervoor dat de steur hier rond het midden van de vorige eeuw verdween. De waterkwaliteit op de rivier is inmiddels verbeterd en de opening van de Haringvlietsluizen in 2018 maakt migratie mogelijk. ARK Natuurontwikkeling werkt samen met een coalitie van 6 organisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan een duurzame, zelfredzame steurenpopulatie in de delta en de Rijn.
Opsporing verzocht!
Weet je meer over deze foto of wie deze persoon is? Inmiddels zou hij/zij rond de 70 jaar moeten zijn. We zijn ontzettend benieuwd om te horen hoe het destijds was. Laat het ons (ARK, Sportvisserij Nederland of WNF) weten! Stuur je reactie naar karsten.reiniers@ark.eu.
Bedankt!