U bent hier

Opening Borgharen op 5 juni

27-05-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Natuurgebied Borgharen wordt vrijdag 5 juni officieel geopend door commissaris van de koning Theo Bovens. Het is de eerste complete uiterwaard die Consortium Grensmaas in het kader van het Grensmaasproject (2005-2025)  doorlevert aan een natuurorganisatie. Staatsbosbeheer  is de trotse nieuwe eigenaar.

Hiermee krijgt het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei een nieuwe loot aan de stam. De stam is in dit geval de Grensmaas. Dit 40 kilometer lange onbevaarbare traject van de Maas ligt op de grens van België en Nederland. Het is een grindrivier, waar de natuur na grindwinning en rivierverruiming vrij spel krijgt. Nederlandse en Vlaamse natuurorganisaties beheren de oevers. Konikpaarden en gallowayrunderen trekken hier rond. Het is een natuurgebied van Europese allure dat straks 2.500 hectare groot zal zijn.

Grensmaas bij Borgharen
Grensmaas bij Borgharen

Op zaterdag 6 juni gaat het feest verder. Dan organiseren Rijkswaterstaat/Maaswerken en Consortium Grensmaas in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en ARK de Open Grensmaasdag (10.00-17.00 uur). Onder begeleiding van de Grensmaasambassadeurs zijn er in Borgharen natuurwandelingen voor het grote publiek.

De uitvalsbasis op 6 juni is Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren. Bij Hartelstein zijn tal van activiteiten voor jong en oud. Niet alleen vanaf de oever maar ook vanaf het water krijgen belangstellenden  tekst en uitleg over delfstoffenwinning en de rivierbeveiliging.

Meer informatie: www.denieuwegrensmaas.nl.