U bent hier

Massaal eendagsvliegen langs de Rijn

11-08-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Update 12 augustus. De afgelopen nachten zijn ontelbare eendagsvliegen gezien langs de Rijnkade in Arnhem en elders langs de rivieren. De pers spreekt over een invasie of zelfs van een insectenplaag, maar het gaat hier om een fenomeen dat thuishoort langs onze grote rivieren: zomersneeuw.

Schoraas - Zomersneeuw - Ephoron virgo 11 augustus 2015
Schoraas - Zomersneeuw - Ephoron virgo, Ooij 11 augustus 2015

De veroorzaker is Ephoron virgo, een eendagsvlieg of haft die in 1992 terugkeerde naar Nederland. De eendagsvlieg verdween in de jaren dertig als gevolg van watervervuiling. Dankzij het schonere rivierwater kunnen we sinds augustus 1991 weer massaal eendagsvliegen zien vliegen langs de grote rivieren, zo massaal dat het soms lijkt of het sneeuwt, vandaar de bijnaam zomersneeuw.

Dit gebeurt niet ieder jaar. Tussen 1992 en 2007 was het jaarlijks raak, maar daarna leek deze eendagsvlieg weer verdwenen. In 2012 werden in Nederland enkele honderden dieren en in dit jaar zijn er al vele duizenden ingevoerd op waarneming.nl. Het lijkt er dus op dat we dit jaar weer een bijzonder zomersneeuwjaar meemaken.

De eendagsvliegen komen nu ui het water om een partner te zoeken, te paren en vervolgens eitjes af te zetten in de rivier. Daarna zullen de eendagsvliegen na een kort leven in de vrije lucht sterven.

 

Deze eendagsvlieg laat zien dat de riviernatuur in staat is om zicht te herstellen als de basis goed is. In dit geval profiteerde deze soort van het schonere rivierwater, net als een ander icoon van de grote rivieren, de rivierrombout. De rivierrombout is een libel die helemaal terug is nadat die aan het begin van de vorige eeuw in Nederland verdween.

Rivierrombout
Rivierrombout

De eendagsvliegen vliegen vaak maar enkele avonden, dus wie ze wil zien moet de komende avonden op pad. Ze worden aangetrokken door licht, dus bijvoorbeeld de Rijnkade in Arnhem is een goede plek om dit fenomeen te zien.

Op 11 augustus werden langs de Waal bij Ooij vele duizenden exemplaren gezien. Langs de Rijnkade was de eendagsvlieg wederom aanwezig, maar niet zo massaal als op 10 augustus.