U bent hier

Live bruinvissen horen

6-05-2015|DOORARK Natuurontwikkeling

Stichting Rugvin heeft een crowdfundingscampagne opgezet om Studio Bruinvis te ontwikkelen aan de Oosterschelde. Deze installatie maakt het mogelijk live naar bruinvissen te luisteren. In de Nederlandse Noordzee komen steeds meer bruinvissen voor. Ook in de Oosterschelde verblijven tussen de 30 en 40 van deze walvisachtigen.

Studio Bruinvis
Studio Bruinvis

Studio Bruinvis wordt geplaatst op het havenhoofd van Zierikzee. Deze locatie blijkt de beste plek van Nederland om bruinvissen te zien. De "Studio" vangt het geluid van bruinvissen met behulp van een hydrofoon in het water op en zendt het door naar de locatie op de wal. Hier kan iedereen naar het geluid luisteren uitgezonden in een kunstwerk. Bruinvissen zenden onderwater continu een sonargeluid uit om met elkaar te communiceren, de weg te vinden en om hun prooi te zoeken.

Het havenhoofd van Zierikzee vormt sinds afgelopen winter een prachtig onderdeel van de noordelijke kustlijn van het Nationaal Park Oosterschelde. Van de natuur genietende wandelaars en fietsers gebruiken volop de nieuw aangelegde fiets- en wandelpaden, die ook naar het havenhoofd leiden waar de Studio geplaatst wordt. Hier kan dan straks kijkend èn luisterend genoten worden van de langs zwemmende bruinvissen.

Bruinvissen. Foto: Ernst Schrijver
Bruinvissen. Foto: Ernst Schrijver

Steun Studio Bruinvis

Met de crowdfundingscampagne wil Stichting Rugvin €10.000 ophalen. Het resterende bedrag van €75.000 voor de realisatie van Studio Bruinvis komt onder meer uit bijdragen van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde, Gemeente Schouwen-Duiveland, Rijkswaterstaat en ARK. Meedoen aan de crowdfunding kan via www.crowdfundingvoornatuur.nl/studio-bruinvis.

Crowdfunding Studio Bruinvis

Studio Bruinvis biedt het Nederlandse publiek een unieke mogelijkheid om kennis te maken met de bruinvissen in de Oosterschelde. Tegelijkertijd kan het opgevangen geluid gebruikt worden voor onderzoek naar het gedrag van de bruinvissen.