U bent hier

Limburgse bevers op DVD

6-01-2015|DOORARK Rewilding Nederland

In Limburg filmt Willy de Koning al jaren bevers. Ruim vier jaar na haar vorige films zit Willy´s archief weer barstensvol beeldmateriaal over bevers. Hoogste tijd voor een nieuwe dvd. Geen kopie van de vorige films uit 2011, maar samengesteld uit allemaal verse shots.

De beelden komen vooral van bevers in Limburg, maar ook uit Flevoland, de Biesbosch, België en Frankrijk. Het zijn twee films geworden die elkaar perfect aanvullen. Ook interessant voor bezitters van haar dvd "Bevers in Nederland", door de nieuwe invalshoeken en nog mooiere opnames.


Trailer Het leven van de Bever

In de eerste film (34 minuten) “Het leven van de BEVER” volgen we dit bijzondere knaagdier van begin tot eind, van de geboorte in de veilige burcht tot aan zijn dood in het veld. Het lukte Willy in de afgelopen jaren om op veel manieren jonge bevers vlak voor de lens te krijgen. Ook bijzondere situaties kon Willy voor het eerst filmen. Een jonge bever, balancerend op een schuin hangende boomstam boven het water, een complete familie van vijf bevers, al etend tegelijk in beeld. Bevers die hun vacht verzorgen of een geurmerk maken. Tijdens een strenge winter zag ze overdag een bever op het ijs, ze filmde voor hoogwater gevluchte bevers, stoeiende bevers, knagende bevers, een moeder met jongen en bevers op het dievenpad met maïs en bieten.

In de tweede film (30 minuten) “Belevenissen met BEVERS” vertelt Wille de Koning over wat zij zelf zoal meemaakt met de bevers. En dat is veel! Ook deze making of barst van de spectaculaire beelden. Soms zwemmen ze rakelings langs haar kano, zelfs er onderdoor. Ze spetteren haar nat met een staartklap als ze haar niet in hun buurt willen. Meestal hebben ze Willy niet eens opgemerkt en zitten ze voor haar neus te knagen of te murmelen. Er valt een omgeknaagde boom rakelings langs de kano, ze ziet bevers op vreemde plekken of plotseling vlak naast haar.  Sinds ze een cameraval heeft film ze ook 's nachts bevers bij het vellen van bomen, op hun achterpoten lopend om modder op de burcht te brengen, werkend aan de dam en paringsgedrag vertonend. Ook randverschijnselen rondom de bever worden belicht. Ze wonen soms op vreemde plekken, zelfs in steden of veroorzaken schade. Willy probeert een goede beverambassadeur te zijn: “dit leuke dier verdient het en hij blijft me boeien!”

De dvd kost 10,00 euro (excl. verzendkosten) en is te bestellen door te mailen naar:  willydekoning@home.nl. Ik stuur dan de nodige informatie. Bestellen kan ook door een bedrag van 13,00 (incl. verzendkosten binnen Nederland) te storten op: NL07 INGB 0000 9313 85 t.n.v. W.J. de Koning-Bovenhoff te Sittard. o.v.v. bever-dvd  Vermeld in de omschrijving ook uw adres.

Bever DVD Willy de Koning