U bent hier

Leerkrachten enthousiast over pilot Maashorst

15-07-2015|DOORARK Rewilding Nederland

"Goede opzet. Die vrijheid om te kiezen vind ik belangrijk", aldus een leerkracht uit Uden over  het nieuw ontwikkelde veldlesproject Op speurtocht in De Maashorst. Ook de andere twee leerkrachten die naar hun reactie is gevraagd, waren zeer te spreken over het project.

Om kinderen bij natuurontwikkeling in De Maashorst te betrekken ontwikkelt ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Natuurcentrum De Maashorst een veldwerkproject voor de  groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Het project bestaat uit een powerpointpresentatie op school en een veldles in het terrein zelf.

Maashorst
Veldles Maashorst

In juni 2015 is er een pilot met 3 schoolklassen uit Uden uitgevoerd: groep 6 en 7 van basisschool Jan Bluysen, en groep 8 van Het Speleon. De reactie van de 3 betrokken leerkrachten op dit veldlesproject was onverdeeld enthousiast. Een greep uit hun opmerkingen:

  • "De voorbereidende les is heel waardevol. Het geeft een goede voorbereiding op de veldles. De kinderen herkennen in het veld wat er in de klas is verteld."
  • "Het project sluit goed aan op het niveau en de belevingswereld van de kinderen."
  • "Ik heb ouders horen zeggen dat dit de leukste activiteit is waar ze bij waren."

En de kinderen? Die hebben genoten en vanalles ontdekt. Bijvoorbeeld bomen die opgroeien tussen stekelstruiken, veilig voor vraat van grazers. Daar hadden ze over gehoord tijdens de binnenles. En verder nog heel veel  bruine kikkertjes en rugstreeppadden, een nestje met haren van de Schotse hooglanders, een pop van een bruin zandoogje, gangetjes van konijnen, enzovoort.

Komend schooljaar gaat het project officieel van start. Ook meedoen? Inschrijven kan via Natuurcentrum De Maashorst