U bent hier

Klimaatproject en gebiedsontwikkeling in Limburg

8-01-2015|DOORARK Rewilding Nederland

ARK Natuurontwikkeling werkt in GrensPark Kempen~Broek en in het Drielandenpark aan de versterking van grensoverschrijdende natuur. Dat doen we in opdracht van provincie Limburg, met steun van Europa en in samenwerking met tientallen organisaties en overheden. Doel van de krachtenbundeling: grote aaneengesloten leefgebieden realiseren, waarvan zowel landbouw als natuur profiteren en waar mensen graag recreëren en wonen.

Afgraven van de Graus in Kempen~Broek
Afgraven van de Graus in Kempen~Broek

ARK ‘ontvlecht ‘ hiervoor natuur en landbouwgronden. Dat doen we door kavels van agrariërs te ruilen, die er op een andere plek betere of beter gelegen landbouwgrond voor terug krijgen. Op de voormalige landbouwgrond ontwikkelt ARK natuur: van het herstellen van moerasgronden die water vasthouden tot het ontwikkelen van weelderige bosranden waar grazers het landschap open houden. De resultaten van de natuurontwikkeling en landbouwstructuurversterking in het Kempen~Broek en het Drielandenpark zijn nu al zichtbaar en in het boekje Nieuwe natuur, sterke landbouw beschreven.

Onderdeel van ons werk in het Kempen~Broek is de realisatie van een klimaatbuffer. Deze herstelt het watersysteem en versterkt de natuur.  De resultaten van het klimaatproject zijn beschreven in Klimaatbuffer Kempen~Broek.