U bent hier

Kleine marters gebruiken otterplanken onder Limburgse wegen

23-07-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Als voorbereiding op de terugkeer van de otter in de provincie Limburg zijn 20 gevaarlijke wegen aangepakt door ARK Natuurontwikkeling en Waterschap Peel en Maasvallei. Waar beken onder gevaarlijke wegen stromen zijn deze wegen voorzien van een hekwerk en onder de weg zijn loopplanken aangebracht. Otters lopen dan veilig onder de weg door in plaats van over de weg. Uit onderzoek blijken onder andere bunzing, steenmarter en wezel nu ook onder de weg door te lopen.

Steenmarter op otterloopplank

De provincie Limburg wordt voorbereid op de terugkeer van de otter langs rivieren en beken. Dit in navolging van onder andere Overijssel, Friesland en Gelderland. Afgelopen tientallen jaren is met succes gewerkt om de waterkwaliteit van beken en rivieren te verbeteren en natuur in uiterwaarden en beekdalen is op veel plaatsen hersteld. Voor een veilige terugkeer van otters langs de Rijntakken en de Maas was nog wat extra werk nodig.

Nederland is overal doorsneden met wegen. Voor otters is dat levensgevaarlijk. Tijdens voedseltochten of op zoek naar een partner verplaatsen otters zich over grote afstanden. Ze volgen vaak het water, maar lopen meestal over de oevers. Waar het water onder een weg doorgaat kiest een otter vaak voor de weg bovenlangs. Daardoor worden grote aantallen otters overreden. Uit onderzoek in de Weerribben-Wieden blijkt dat maar liefst 80% van de ottersterfte door aanrijdingen wordt veroorzaakt.

Om dit gevaar te verkleinen zijn door ARK Natuurontwikkeling en Waterschap Peel en Maasvallei op 20 locaties in Limburg wegen veilig gemaakt voor passerende otters. Dit kan eenvoudig en goedkoop door aanleg van loopplanken onder bruggen, in combinatie met een hekwerk langs de weg. Zo kunnen otters de weg veilig passeren.

Afgelopen half jaar zijn de aangelegde loopplanken en andere faunapassages onderzocht door Carin de Menger en Job de Bruin, stagiaires bij ARK. Zij kwamen tot een verrassende ontdekking: De faunapassages worden al gretig gebruikt door de kleine neefjes van de otter. Kleine marterachtigen als steenmarter, bunzing, Amerikaanse nerts en wezel gebruiken de loopplanken waarmee ze  veilig drukke wegen weten over te steken. In totaal werd er 37 keer een marterachtige waargenomen met een came­raval.

De studenten hebben ook in kaart gebracht op welke locaties in Noord-Limburg nog extra loopplanken en andere faunapassages aangebracht moeten worden.

ARK, waterschappen, provincie Limburg, Rijkswaterstaat, gemeentes, natuurorganisaties en particulieren werken zo samen aan een veilige toekomst voor de otter én heel veel andere dieren in Limburg.