U bent hier

Jaarbericht wespendief 2014

15-07-2015|DOORARK Rewilding Nederland

In 2013 startte ARK Natuurontwikkeling met onderzoek naar de betekenis van nattte bossen in het Kempen~Broek en in het Groene Woud voor de wespendief. De resultaten van het onderzoek in 2014 staan in het Jaarbericht 2014.

Zowel in het Kempen~Broek als in het Groene Woud leven veel wespendieven. In 2014 waren er 37 paren aanwezig. Twintig paar bouwden een nest, waarvan veertein paar eieren of jongen hadden. Van de gecontroleerde nesten bleken er uiteindelijk zes succesvol. Dit betekent dat een zesde van de wespendieven succesvol heeft gebroed heeft met één of twee jongen uitvlogen jongen.

Wespendief kuiken en hoornaar, foto Jan van Diermen
Wespendief kuiken en hoornaar, foto Jan van Diermen

In 2013 zijn een aantal wespendieven van een GPS-datalogger voorzien. Van zes vogels kon de data worden uitgelezen. De dieren bleken de winter doorgebracht te hebben in Liberia, Ivoorkust, Ghana en Nigeria. In 2014 werden zes nieuwe wespendieven van een datalogger voorzien.

De volledige resultaten, inclusief gebruik van het landschap en voedselgebruik zijn terug te lezen in Wespendief in Kempen~Broek & Het Groene Woud, Jaarbericht 2014.