Inspiratie onder de Van Brienenoordbrug
23-04-2015|DOOR
Het was genieten op de Brakke Verbeterdag die op 21 april op het Eiland van Brienenoord werd gehouden. Een stralend zonnetje, een bijzondere locatie en geïnteresseerde studenten (zelfs vanuit Leeuwarden), die een keur aan inspirerende professionals ontmoetten. Daarbij ook nog een heerlijke lunch, kortom alle ingrediënten voor een geslaagde dag waren aanwezig.
De Brakke Verbeterdag is bedoeld om studenten die meedoen met de Brak is Beter! Challenge van Delta Talent, te inspireren en te helpen om een optimaal plan te maken. Delta Talent (een initiatief van ARK) stimuleert uitwisselingen tussen studenten en innovatieve professionals en vindt een integrale aanpak belangrijk. En uitgewisseld werd er zeker, op de Brakke Verbeterdag. Er waren lezingen, workshops, excursies en 1 op 1 besprekingen.
Vanuit verschillende invalshoeken werden de kwaliteiten van brakwatergetijdengebieden belicht. Gerard Litjens (Bureau Stroming) en Mindert de Vries (Deltares) lieten zien hoe je natuur als bondgenoot kunt inzetten bij gebiedsontwikkeling. Wat Ben Griffioen van Imares betreft, mag er wel wat meer aandacht voor vismigratie zijn. De steur als boegbeeld is prachtig, maar bedenk wel dat iedere vissoort zo zijn eigen specifieke wensen heeft. Niek Koppelaar (Zuid Hollands Landschap) liet zien welke (getijde-)natuurkwaliteiten een eiland midden in de stad kan hebben en Auke Wissing van de Urbanisten keek juist vanuit stedelijke kwaliteiten naar het eiland. Volgens Marieke Reisinger (ARK Natuurontwikkeling) kan een goed plan niet zonder een goede communicatie. Akkerbouwer en recreatie-ondernemer Maarten Janse gaf aan dat zilte teelt (zeekraal) wel heel leuk is, maar: hoe krijg je dit rendabel? Want zilte klei gedraagt zich anders, hoe bewerk je het land, hoe oogst je de zeekraal als je machines wegzakken? Landschapskunstenaar Jeroen van Westen sprak over "zoetwaterverslaving" en liet de studenten anders kijken naar de grenswereld van zoet en zout. En Wouter Kersten van Delta Talent verzorgde een workshop "anders denken" (nee, niet out of the box, er is geen box).
De aanwezige studenten waren erg te spreken over de Brakke Verbeterdag. Ze gaan nu hard aan het werk voor hun inzending voor de prijsvraag (we hebben al hier en daar wat leuke plannetjes gehoord.) En of er daarnaast nog andere teams hiervoor aan de slag zijn .... we zijn benieuwd!
Wil je ook meedoen aan de Brak is Beter! Challenge? Meld je aan en dien je plan uiterlijk vrijdag 15 mei in.