U bent hier

Ingekorven vleermuis ontdekt

3-08-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Tijdens onderzoek naar vleermuizen in het Land van Herve en de Voerstreek in België is een kolonie ingekorven vleermuizen ontdekt. De opleiding van vrijwilligers die de vleermuizen inventariseren wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan het werk van ARK Natuurontwikkeling in het Geuldal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de werkgroep Plecotus/Natagora.

Ingekorven vleermuis, foto Gilles San Martin
Ingekorven vleermuis, foto Gilles San Martin

In vogelvlucht vijf kilometer van de Nederlandse grens, ten zuiden van het Zuid-Limburgse grensdorpje Slenaken, is een kolonie ingekorven vleermuizen ontdekt. Deze vleermuis is in Nederland uiterst zeldzaam; er zijn waarnemingen van een paar plekken in Limburg en Brabant. Ook vlak over de grens in België, het Land van Herve en in de Voerstreek, is de ingekorven vleermuis een bijzonderheid. Kraamplaatsen in Nederland zijn alleen bekend op twee plekken in Midden-Limburg. 

Ingekorven vleermuis, foto: Wikimedia C. Robiller / www.naturlichter.de
Ingekorven vleermuis, foto: Wikimedia C. Robiller / www.naturlichter.de

Een gezenderd vleermuisvrouwtje heeft de weg naar deze 'nieuwe' plek gewezen. De kolonie verblijft boven de garage van een boerderij. Het gaat om circa 130 individuen. Volgens de eigenaren zitten deze vleermuizen hier al jaren. 

De vleermuizenspeurtocht vond plaats in het kader van het project Geul 2020, dat gefinancierd wordt door de Nationale Postcode Loterij. Bij dit project werkt ARK samen met de Belgische natuurorganisatie Natagora. Vrijwilligers van Natagora uit het Waalse Geul- en Gulpdal krijgen thans, als onderdeel van het project, een cursus voor het inventariseren vleermuizen, onder leiding van de Waalse vleermuisdeskundige Pierrette Nyssen.