U bent hier

Hoogwatergolfje in Rijn en Waal

3-04-2015|DOORTwan Teunissen

Een klein hoogwatergolfje stroomt op dit moment door het stroomgebied van Rijn en Waal. De komende dagen stijgt de waterstand op de Rijn. Tot dinsdag 7 april zal de rivier stijgen tot circa 11,50 meter bij Lobith . Dit is nog lang geen serieus hoogwater, maar heeft wel tot gevolg dat onbekade delen van de uiterwaarden gaan overstromen.

In januari was er een hoogwatergolfje met iets hogere standen. Een groot deel van de toen nog aanwezige muizen, mollen en insecten zullen toen reeds gevlucht zijn.

De kracht van de rivier tijdens hoogwater is een ongekende oerkracht. Tijdens grotere afvoeren met hoogwater spoelen zand en klei weg van de oevers of wordt er juist zand en klei afgezet. Op sommige plekken wordt de ondergrond letterlijk op de kop gezet. De kale ondergrond die achterblijft is daarna het ideale kiembed voor talloze bijzondere planten en het leefgebied van zogenaamde pioniersoorten.

De scheppende kracht van stromend water

Het grove grondverzet zal tijdens het hoogwatergolfje de komende dagen niet voorkomen. Maar wel heeft ook dit golfje een grote invloed op de natuur in de uiterwaarden. Insecten worden wakker geschud en vluchten voor hun leven, net als bijvoorbeeld muizen en mollen. Zij gebruiken stengels van distels of struiken als laatste reddingsboei. Vele zullen het niet redden. Maar de een zijn dood is... Meeuwen, roofvogels en andere dieren profiteren vanuit de lucht of langs de hoogwaterlijn van de vluchtende dieren. Overstroomde uiterwaarden zijn ook aantrekkelijk voor grasetende vogels en steltlopers die net terug keren uit het zuiden. Veel vogels hebben nog geen nest, dus zullen er geen probleem mee hebben. Wel de grauwe ganzen, dat zijn vroege broeders. 

Grauwe Gans
Grauwe Gans

Wie het zelf wil zien kan vanaf de dijken de uiterwaarden overzien. Enkele uiterwaarden die (waarschijnlijk deels) zullen overstromen zijn de Erlcomse Waard, Nijmeegse Stadswaard, westelijk deel Gendtse Waard, Klompenwaard, Ewijkse Plaat en Klompenwaard.