U bent hier

Genootschaps weekend 2015

3-06-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni 2015 organiseert het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling een onderzoeksweekend in het Boven-Geuldal. Tijdens het weekend wordt onder andere onderzoek gedaan in de gebieden van ARK. Zowel ervaren natuuronderzoekers als beginners zijn van harte welkom. 

Natuurgebieden

Tijdens het weekend worden natuurgebieden van ARK Natuurontwikkeling in het Geuldal en het Selzerbeekdal bezocht. Het gaat om gebieden in de omgeving van Wolfhaag. Hier wordt gezocht naar planten, vogels (waaronder grauwe klauwier), libellen, sprinkhanen en vlinders. In de omgeving van Vijlen worden cameravallen geplaats om wilde katten vast te leggen. Bij Dal-Bissen worden enkele graften met resten van de oorspronkelijke flora, de flora van de bosranden en de herpetofauna onderzocht. Daarnaast worden bloemrijke graslanden langs de Geul bij Stokhem aangedaan voor flora, vleermuizen en nachtvlinders.

Kale jonker
Kale jonker

Ook worden de natuurwaarden bekeken van terreinen in het Belgische Geuldal die beheerd worden door de Belgische natuurorganisatie Natagora. Deze terreinen liggen tussen de Nederlandse grens en Plombières en bestaan uit moerassen langs de Geul, resten van zinkgraslanden en een oud terrein van een zinkfabriek. In deze omgeving leven bijzondere diersoorten waaronder ringslang en rode wouw. Daarnaast zijn er restanten van zinkflora met zinkviooltje, blaassilene en zinkboerenkers me daarbij horende dagvlinders en sprinkhanen te vinden.

Zinkviooltje
Zinkviooltje

Wie wil deelnemen aan het weekend kan zich aanmelden via het aanmeldformulier op deze pagina

Waar?

De overnachtings- en verzamelplaats is Groepsaccommodatie en camping ’t Zinkviooltje, Plaatweg 10, 6285 NK Epen

Wanneer?

Vrijdag 12 juni: Inloop vanaf 19.00 uur. 20.00-21.00 uur inleidende lezing over de verschillende te bezoeken gebieden door Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling. 21.30 uur: vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies omgeving ’t Zinkviooltje en Stokhem.

Zaterdag 13 juni: 9.00 uur start excursies vanaf ’t Zinkviooltje, doel van vandaag zijn met name terreinen in het Belgische Geuldal. 18.00 uur Start buffet. 21.00 uur vertrek nachtvlinder- en vleermuisexcursies omgeving Sippenaeken, omgeving Vijlen en omgeving ‘t Zinkviooltje

Zondag 14 juni: 9.00 uur start excursies vanaf ’t Zinkviooltje, bezoek aan terreinen bij Wolfhaag, Vijlen, Dal-Bissen, Cottessen, Stokhem enz. circa 15.00 uur: afsluiting van het weekend.

Kosten

De kosten bedragen € 40,00 per persoon. Dit is inclusief twee overnachtingen, ontbijt en lunchpakket op zaterdag en zondag en een diner op zaterdagavond.

Voor aanmelding en meer informatie kunt u terecht op het kantoor van het Natuurhistorisch Genootschap, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond, tel. 0475-386470 of kantoor@nhgl.nl.