U bent hier

Galloways naar Belgisch Geuldal

22-06-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Afgelopen week is een kudde galloways verhuisd van Zuid-Limburg naar het Geuldal tussen de Nederlandse grens en het Belgische Plombières. Hier zullen de galloways voortaan het hele jaar grazen op oevers van de rivier en op de hellingen van het Geuldal. De begrazing en de aankoop van een groot deel van deze gronden is mogelijk gemaakt dankzij een extra project van de Nationale Postcode Loterij.

Galloways arriveren in het Geuldal bij Plombières
Galloways arriveren in het Geuldal bij Plombières

Nationale Postcode Loterij en de Geul

Sinds 2014 werkt ARK aan het project ‘Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij. Het Nederlandse deel van het geuldal is goed beschermd, maar een deel van het bovenstroomde Belgische deel dreigt verloren te gaan. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kon ARK de eerste gronden aankopen en is een deel van het Geuldal ook hier veiliggesteld. Samen met natuurorganisatie Natagora beheren we een groot deel van de oevers van de Geul tussen de grens en Plombières.

Van wilde kat ot zinkviooltje

Dankzij de aankopen kan nu een kudde galloways het hele gebied begrazen. Tussenrasters zijn weggehaald en de kudde kan nu zelf zijn weg zoeken, van de snelstromende rivier, tot hoog en droog op de hellingen van het dal. Met deze aankopen zetten we verder in op de ontwikkeling van een aaneengesloten natuur- en landschapspark. Het gebied geeft daarbij steeds ruimte aan zeldzame dieren zoals wilde kat, hazelmuis en boommarter. Ook kleinere dieren zoals purperstreepparelmoervlinder, waterspreeuw en grauwe klauwier en bijzondere planten zoals zinkviooltje en reuzenpaardenstaart komen in het gebied voor.

Purperstreepparelmoervlinder
Purperstreepparelmoervlinder

Zelf op pad

Het gebied is vrij te bezoeken door het volgen van het wandelpad dat vanaf de de brug over de Geul bij Evenbaeg in Sippenaken het langgerekte gebied in loopt. Kijk voor de ingang op deze kaart. Of volg Via Gulia, een lange afstandswandelpad van 53 kilometer van de bron tot de monding van de Geul.