U bent hier

De Levende Rivier

1-12-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Op 18 december wordt De Levende Rivier uitgezonden op TV. De Levende Rivier is een natuurdocumentaire over de rivieren van de Duitse grens tot de Noordzee. Maker Ruben Smit start zijn reis in de Gelderse Poort en eindigt zijn reis bij het Haringvliet, voorportaal van de Noordzee. Via talloze natuurgebieden langs de rivieren vertelt hij over de natuur, de successen van natuurontwikkeling en over zijn persoonlijke belevenissen. Op 28 november vond de première plaats.

Tijdens de première op 28 november in Cinemec in Ede hebben wij gezien hoe Ruben Smit en zijn team de resultaten van ons werk, en nog veel meer, in beeld heeft gebracht. Prachtige beelden van grote groepen jagende zilverreigers en aalscholvers op het eiland Tiengemeten, honderden brandganzen op het eiland Slijkplaat in het Haringvliet, zwarte sterns in de Rijnstrangen, zeearenden en spindotters in de Biesbosch en gloednieuwe geulen in de Millingerwaard.

Première Levende Rivier
Première Levende Rivier

Levende Rivieren

In 1992 presenteerde het Wereld Natuur Fonds  het plan Levende Rivieren. Een plan om natuur langs de Nederlandse rivieren weer tot bloei te laten komen. Samen met delfstoffenwinners, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties werkt ARK tot op de dag van vandaag aan het ontwikkelen van deze levende rivieren. Een documentaire met als titel Levende Rivier is voor ons dan ook belangrijk.

Trailer Levende Rivier

ARK werkt sinds meer dan 25 jaar in de Gelderse Poort. Dankzij natuurontwikkeling keerden er bijzondere planten en dieren terug en honderdduizenden toeristen maken jaarlijks een wandeling in de nieuwe natuurgebieden. De Rijnstrangen en de Millingerwaard worden bezocht door Ruben Smit.

Met het Wereld Natuur Fonds, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werkt ARK aan getijdenatuur langs het Haringvliet. Pal onder Rotterdam ontwikkelen we op de overgang van rivier en zee een uniek natuurgebied en toeristische trekpleister waar iconen als zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich kunnen. Het Droomfondsproject Haringvliet wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Haringvliet en Gelderse Poort behoren tot de gebieden die Ruben in beeld brengt. In de documentaire is te zien dat zich in het Haringvliet nu al bijzondere natuurgebieden bevinden en dat het belangrijk is dat de Haringvlietsluizen op een kier komen te staan.

Ruben Smit, maker van De Levende Rivier
Ruben Smit, maker van De Levende Rivier

Uitzending

De Levende Rivier is een natuurdocumentaire die wordt uitgezonden op 18 december. Ruben Smit (maker van onder andere De Nieuwe Wildernis) vaart in een kano dwars door Nederland, van Lobith tot de Noordzee. De documentaire toont een deel van het stroomgebied  van de Rijn waarin het Nederlandse landschap en in het bijzonder, de natuur centraal staat.

Op 1 december was er een preview te zien in het programma Vroege Vogels en het tweede deel zal te zien zijn op 8 oktober. Op 16 december is er een unieke voorvertoning in Hilversum en 18 december zal de Levende Rivier te zien zijn op tv.