U bent hier

Damherten vrijgelaten, Rewilding Rhodopes van start

28-01-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Afgelopen week zijn 30 damherten, onder het toeziend oog van onderminister Georgie Kostov en met de zegen van een lokale priester, vrijgelaten in de Bulgaarse Rhodopen. Deze bijzondere actie markeerde de start van de activiteiten van Rewilding Europe in Bulgarije.

Damherten in de Rhodopen Foto Staffan Widstrand/Rewilding Europe
Damherten in de Rhodopen Foto Staffan Widstrand/Rewilding Europe

In het Studen Kladenets reservaat in de Rhodopen leven circa 1.500 damherten. Dit is een van de grootste concentraties van damherten in Europa. Dertig dieren uit dit gebied zijn nu verplaatst naar Chernoochene, elders in de Oostelijke Rhodopen. Deze dieren leven nu in een gebied waar reeds 70 damherten uitgezet waren. Ook leven er andere grazers, van de kleine gevlekte soeslik tot de majestueuze wisent. Samen vormen en onderhouden deze dieren een van soortenrijkste landschappen van Europa.

Rewilding Rhodopes van start

Het vrijlaten van de damherten vormde de eerste activiteit van de Rewilding Rhodope Foundation in samenwerking met Rewilding Europe. De Rewilding Rhodope Foundation is de opvolger van de New Thracian Gold Foundation. New Thracian Gold was het Bulgaarse project van ARK, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, dat dit jaar werd afgesloten en nu dus succesvol wordt voortgezet.

Ondertekening samenwerking Rewilding Europe en Rewilding Rhodopes Foto Kristjan Jung/rewilding Europe
Ondertekening samenwerking Foto Kristjan Jung/rewilding Europe

Met de ondertekening van een samenwerkingscontract tussen Rewilding Europe en de Rewilding Rhodope Foundation gaat het vervolg officieel van start. Het rewilding project in de Rhodopen is het zevende project van Rewilding Europe in Europa.

Naast de ondertekening werd deze dag ook het bestuur geïnstalleerd van de Rewilding Rhodope Foundation. In dit driekoppige bestuur hebben Jacqueline van Oorschot, Petar Yankov en Frank Zanderink zitting.  Stefan Avramov wordt de managing director en Stoycho Stoychev de teamleader.  Hristo Hristov completeert het team. De meesten van hen waren voorheen ook betrokken bij het New Thracian Gold project.