U bent hier

Bloeiend klaslokaal Maasvallei

13-10-2015|DOORARK Rewilding Nederland

Twintig natuurgidsen in spe, die opgeleid worden door IVN-Westelijke Mijnstreek (Zuid-Limburg), kregen zaterdag 10 oktober van ARKer Hettie Meertens in Rivierpark Maasvallei bij Meers een buitenles vegetatiekunde. Bij Meers zijn de oevers van de Grensmaas de afgelopen 15 jaar verandert en dat zorgt voor verrassingen. 

Graafwerk bij Meers

De Maasoever bij Meers is tussen 2001 en 2008 helemaal op zijn kop gezet door grindwinning, rivierverruiming en kleiberging. Kale vlaktes met grind en klei bleven achter. Razendsnel wisten honderden plantensoorten deze vlaktes te veroveren. Het begon met pionierplanten zoals Maasraket, herik, reukeloze kamille en klaprozen. Op de klei groeiden deze wild en onstuimig. Op de hoge grindbanken was de groei qua biomassa een stuk zuiniger, maar qua soortenrijkdom was de ontwikkeling bijzonder explosief, mede door de talloze zaden die de Maas meebrengt. Zelfs vijgen, tomaten, pompoenen en druiven kwamen voor.

Maasraket bij Meers in 2005
Maasraket bij Meers in 2005

Inmiddels zijn we tien tot vijftien jaar later en herinnert bijna niets meer aan die pionierfase van toen. Er is zachthoutooibos, struikgewas, ruigte en bloemrijk grasland. Toch zijn de pionierplanten nog niet verdwenen. Want onder invloed van rivierdynamiek en natuurlijke begrazing door paarden, runderen en bevers verschijnen er altijd weer kale plekjes. Zoals vers afgezette klei-, zand- en grindlagen of door grazers opengetrapte stukje grasland. Het boeiende spel van 'successie & degradatie' levert een gevarieerd plantendek op, Ook de variatie in droog en nat brengt veel afwisseling, evenals de diverse typen ondergrond. 

Zachthoutooibos Meers
Zachthoutooibos Meers

Over tien jaar zullen de uitgestrekte graslanden er weer heel anders bijliggen. De verspreid opkomende meidoorns, wilde rozen, robinia's en walnoten beloven een fraai 'savannenlandschap'  waar de grote grazers doorheen trekken  op weg naar de Maas. 

Natuurgidsencursus IVN bij Meers
Natuurgidsencursus IVN bij Meers

Tijdens de excursie kon iedereen nog volop genieten van het najaarsaspect, met uitgebloeide planten, bulkend van het zaad, waar puttertjes in grote groepen over en door heen gingen.Bloeiende planten waren er ook nog volop, zoals bezemkruikruid, toorts, rode klaver en een enkele rode ogentroost.