U bent hier

Big Jump

1-07-2015|DOORARK Natuurontwikkeling

Op zondag 12 juli 2015  vindt vanaf de Maasoever bij Roosteren (tegenover het stadje Maaseik) de Big Jump plaats. Met de Big Jump wordt op ludieke wijze aandacht gevraagd voor schoon oppervlaktewater.  Iedereen, jong en oud, is welkom om de Grensmaas in te springen, te kijken en aan te moedigen!

Al is de kwaliteit van het Maaswater  de laatste decennia sterk verbeterd dankzij de sterk toegenomen rioolwaterzuivering in het Maasstroomgebied, we zijn er nog niet helemaal.  Want nog steeds zijn er plekken (bovenstrooms) waar ongezuiverd rioolwater in de Maas en haar zijrivieren wordt geloosd. Ook is de toevoer van drijfvuil in de Maas een groeiend  zorgpunt. Het treft niet alleen de natuur langs de Maas, maar ook die van de Noordzee. De plastic soep en plastic eilanden in zee worden voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door vervuilde rivieren. Verder vormt de toestand van de kerncentrale van Luik een serieuze bedreiging.

Big Jump
Big Jump

De Big Jump langs de Grensmaas bij Roosteren is een feestelijk gebeuren, georganiseerd door Nederlandse en Vlaamse natuur- en milieuorganisaties, in samenwerking met de (lokale) overheden. Iedereen die de Maas en haar prachtige natuurgebieden aan het hart gaat, kan vanaf 14.00 uur.terecht op het feesterrein. Hier zijn (info)stands, diverse activiteiten en spelletjes.

Om klokslag 15.00 uur is de Big Jump. De 'sprong' is een gezamenlijk rennen vanaf de grindoever - denk aan waterschoenen - de Maas in, onder begeleiding van een vrolijke sambaband. Ook op andere plekken in Nederland en in Europa vindt op dat tijdstip een Big Jump plaats.

Aan bezoekers is de oproep om zo veel mogelijk met de fiets te komen. Parkeerplaatsen voor de auto zijn aan de overzijde van de Maas bij Maaseik (B). Via een korte wandeling over de Maasbrug, met eerste klas uitzicht op de springlocatie, bereikt men dan de feestwei. 

Big Jump
Big Jump