U bent hier

Weert groenste regio van de wereld

23-09-2014|DOORTwan Teunissen

Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben in Charlottetown in Canada de titel in ontvangst mogen nemen. ARK feliciteert de gemeente met deze titel en is trots op haar samenwerking met Weert in de gebiedsontwikkeling GrensPark Kempen~Broek.

Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen. De jury heeft Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Op zondag 13 en maandag 14 juli bezocht de jury van 'de Groenste regio van de wereld' Weert. Ze was erg onder de indruk van Weert en haar omgeving. Vooral het hoge aantal vrijwilligers in de maatschappij en het Grenspark Kempen~Broek kregen veel lof.

Een uniek stukje Europa binnen Nederland

Met het winnen van de competitie wordt een belangrijk impuls gegeven aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om Midden-Limburg als groene recreatieve omgeving grote bekendheid te geven. Daarmee wil Weert meer bezoekers naar de regio trekken. Met het grenspark Kempen~Broek, met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, vier keer groter dan de Veluwe, bezit de regio een heel bijzondere parel. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maken dit gebied uniek binnen Europa.