U bent hier

Vis moet zwemmen

26-05-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Vis moet zwemmen! Maar veel mensen vergeten dat een gemaal of waterkrachtcentrale dan toch duidelijk in de weg staat. Op 24 mei 2014 werd grootschalig aandacht gegeven aan dit wereldwijde probleem, want er zijn letterlijk honderdduizenden barrières en er komen er jaarlijks nog bij.

De allereerste internationale World Fish Migration Day (of Wereld Trekvisdag) begon op 24 mei met het opkomen van de zon in Nieuw-Zeeland en eindigde met de ondergaande zon in Hawaii. Op maar liefst 270 locaties werd het herstel van vismigratie gevierd. Want het probleem wordt steeds beter erkend. In Amerika worden mega-dammen verwijderd om de vis te helpen. Ook worden steeds meer goede technieken ontwikkeld, zodat barrières als stuwen, sluizen, dammen toch gepasseerd kunnen worden, met vispassages.

ARK Natuurontwikkeling deed samen met Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland ook mee aan het feest en was aanwezig op het driedaagse Dordt in Stoom-evenement in Dordrecht. Met een steur van 7,5 meter mochten wij de Vlootschouw voorgaan, een enorme eer! Dit beeld van een gigantische steur was al eerder richting de delta gezwommen/gevaren. Bij de informatiekraam en op het educatieschip was er tijdens het hele weekend grote belangstelling van het publiek voor het belang van open riviersystemen, trekvissen en een gezonde delta.

World Fish Migration Day tijdens Dordt in Stoom in Dordrecht

De zalmkoren, bootjes en palingrokers die op het festival waren komen niet uit de lucht vallen en veel mensen vinden het dan ook prachtig dat vissen als zalm, paling en steur weer een nieuwe kans krijgen. Ze horen immers ook gewoon bij Nederland!


Meer informatie: www.worldfishmigrationday.com en www.steureninnederland.nl.