U bent hier

Struintocht Maalschap

19-06-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op zondag 29 juni organiseert ARK Natuurontwikkeling een struintocht door het toekomstige Maalschap Wolfhaag, in het Zuid-Limburgse heuvelland. Een prachtig natuurgebied waar iedereen deeleigenaar van kan worden. ARK wil een deel van de natuur rond Wolfhaag in 2016 in collectief particulier eigendom geven. De eerste toekomstige eigenaren hebben zich al gemeld en een aantal van hen is aanwezig bij deze struintocht. ARK nodigt andere geïnteresseerden van harte uit om mee te wandelen, uitleg te krijgen, vragen te stellen én om te genieten van het prachtige landschap. De tocht duurt van 14.00 – 16.00 uur, we verzamelen op de kruising Meelenbroekerweg- Schuttebergsweg in Vaals. Aanmelden kan bij Ellen Luijks.

Maalschap Wolfhaag

Maalschap Wolfhaag is een bijzonder initiatief. Voor het eerst is het mogelijk om deeleigenaar te worden van Nederlandse natuur. Voor duizend euro kunnen particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven een certificaat van aandeel kopen in ‘Maalschap Wolfhaag’. De aandeelhouders zorgen samen voor het instandhouden van dit Zuid-Limburgse natuurgebied in de gemeente Vaals. ARK Natuurontwikkeling, nu nog eigenaar en beheerder van het gebied, wil met het Maalschap een nieuwe stap in natuurbeheer zetten. De Nederlandse overheid is immers niet langer de vanzelfsprekende financier van natuur. ARK wil laten zien dat particulieren natuur kunnen verwerven én beheren.

Hoe werkt het?

Voor 1.000 euro kopen belangstellenden een certificaat van aandeel in Maalschap Wolfhaag. De certificaathouders zijn samen eigenaar van het gebied. Ieder is deeleigenaar van het héle gebied, niemand kan zijn eigen stukje natuur omheinen, als losstaand gebied doorverkopen of er een bungalow op bouwen. Stichting ‘Maalschap Wolfhaag’ waakt over de natuurdoelen en beheert het gebied voor de certificaathouders.

Maalschap Wolfhaag blijft voor iedereen toegankelijk om te wandelen of te genieten. Certificaathouders hebben echter wel bepaalde voorrechten. Ze kunnen bijvoorbeeld een percentage van de vleesopbrengst van de Schotse hooglanders in het gebied krijgen, aanwezig zijn bij het jaarlijkse bijeendrijven van de kudde hooglanders of meedenken over de inrichting en het beheer van het gebied. De belangrijkste winst die geboekt wordt met de verkochte certificaten, is dat de opbrengst ervan opnieuw in de versterking van natuur en landschap geïnvesteerd wordt. Via het ‘gebiedsfonds Wolfhaag’ koopt ARK met de opbrengst nieuwe gronden aan rond Wolfhaag, waarvoor geen overheidsgeld is. De extra aangekochte natuurgronden kunnen daarna weer aan nieuwe certificaathouders worden uitgegeven. Zo wordt het gebiedsfonds een motor voor natuur- en landschapsontwikkeling.

Meer informatie?

Wandel mee met de struintocht op zondagmiddag 29 juni, van 14.00 – 16.00 uur. U ontmoet daar een aantal van de toekomstige Maalschapdeelnemers, zij hebben al een certificaat op zak. De tocht wordt begeleid door ARKer Hettie Meertens en Hans Bleumink van Bureau Overland. We verzamelen bij de kruising Meelenbroekerweg- Schuttebergsweg in Vaals, deelname is gratis, aanmelden bij Ellen Luijks.