U bent hier

Steur: een nieuwe kans in Europa en Nederland

4-11-2014|DOORKarsten Reiniers

Dit is een ouder artikel. Momenteel wordt de naam 'Europese steur' gebruikt voor Acipenser sturio waar het in dit artikel over gaat. De 'Atlantische steur' wordt nu, in 2023 gebruikt voor Acipenser oxyrinchus.

In het Vakblad Bos Natuur Landschap van oktober aandacht voor de Atlantische steur en het herstel van deze oervis in Europa.

Ondanks zijn imposante uiterlijk is de Atlantische steur bij het grote publiek niet bekend. Slechts weinig mensen weten dat deze enorme zoetwatervis met een maximumlengte van 3,5 meter tot honderd jaar geleden bijna alle grote rivieren in Europa, zoals onze Rijn en Maas, bevolkte. In Europa wordt hard gewerkt aan de terugkeer van de steur die in de vorige eeuw in Nederland is uitgestorven door oorzaken als vervuiling en overbevissing. Naast een kweekprogramma met de laatste populatie Atlantische steuren in de Franse rivier Gironde, zijn er nieuwe uitzetprogramma’s ontwikkeld in Duitsland en zijn de eerste stappen gezet in Nederland.

Twee jaar geleden zette ARK, samen met het Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland, 47 jonge steuren uit in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en Waal bij Nijmegen. Daarmee zwommen er voor het eerst in 50 jaar weer Atlantische steuren in Nederlandse wateren.

In september dit jaar dook er een steur op bij de monding van de Westerschelde. Het dier was echter niet afkomstig van de uitzettingen in de Rijn, maar werd oorspronkelijk vrijgelaten in de Stör, een zijrivier van de Duitse Elbe. De vangst van deze steur in het estuarium van de Westerschelde lijkt er op te wijzen dat de steur zich ook prima thuis voelt in de Nederlandse kustzone. Het dier heeft er in ieder geval een afstand van tenminste 550 kilometer voor afgelegd.

Klik hier voor het artikel zelf.