U bent hier

Samenwerken IJsselmonde

19-02-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op 7 februari bleek dat de natuurorganisaties op en rondom IJsselmonde graag willen samenwerken. Op uitnodiging van ARK Natuurontwikkeling, Zuid Hollands Landschap en Vereniging Albrandswaards Landschap kwamen 16 leden van verschillende organisaties bijeen in het EIC op de Landtong Rozenburg. De volgende organisaties waren vertegenwoordigd:

IVN Voorne, Putten, Rozenburg
VAWL, Vereniging Albrandswaards Landschap
Natuurvereniging Ridderkerk
Vereniging Carnissegrienden
Zuid-Hollands Landschap
ARK Natuurontwikkeling

Door de organisaties werd gekeken naar de gezamenlijke inspanningen voor het trainen van vrijwilligers en het geven van excursies. Het merendeel van de aanwezigen heeft een gidsentraining gevolgd bij het IVN, Zuid-Hollands Landschap of ARK. Het blijkt dat die cursussen waardevol zijn. Het geeft vrijwilligers vaak net dat beetje zelfvertrouwen of het duwtje in de rug om over een drempel te stappen. Goede veldkennis is daarbij prettig, maar niet noodzakelijk. Natuurbeleving, in het bijzonder voor kinderen, heeft bij alle aanwezige organisaties prioriteit.

Na een korte terugblik op het afgelopen jaar werden de plannen van de verschillende organisaties bekend gemaakt. Een keur aan leuke excursies en interessante lezingen passeerden de revue. Er werd geconstateerd dat het de moeite waard is om bij elkaar te "shoppen". Alle aanwezigen vonden het leuk en belangrijk om op de hoogte te zijn van elkaars plannen. Zo wordt ook voorkomen dat gelijksoortige activiteiten in dezelfde periode elkaar onbedoeld concurreren. En nu de contacten zijn gelegd, biedt dat ook gelegenheid om af en toe gezamenlijk activiteiten te organiseren.

De succesvolle bijeenkomst werd afgesloten met een struintocht in woest waaiweer op de Landtong Rozenburg. Door de modder was het op sommige plekken wel heel avontuurlijk. Dat werd beloond door het langstrekken van de kudde Koniks en de aanwezigheid van stoeiende Schotse Hooglanders.