U bent hier

Rhodopen onderdeel van Rewilding Europe

13-11-2014|DOORARK Rewilding Nederland

De Bulgaarse Rhodopen zijn vandaag officieel onderdeel geworden van Rewilding Europe. ARK Natuurontwikkeling startte in 2005 met een kleinschalig begrazingsproject dat in 2009 flink uitvergroot werd. Toen kreeg ons Bulgaarse werk een financiële impuls van de Nationale Postcode Loterij. Ons project loopt af, maar het werk wordt nu voorgezet door Rewilding Europe.

De focus voor 10 jaar

Rewilding Europe zal zich in de Bulgaarse Rhodopen de komende 10 jaar focussen op de terugkeer van natuurlijke processen. In het bijzonder begrazing, predatie en aaseten. Hierbij richten ze zich op inheemse soorten zoals edelhert, damhert, wild paard, wolf, bruine beer, verschillende soorten gieren en een groot aantal andere roofvogels en de kleine, maar belangrijke, soeslik.

Naast het bevorderen van deze wildlife comeback, wordt gewerkt aan bescherming van oude bossen en het promoten van een meer natuurlijk beheer van beschermde gebieden en jachtreservaten. En lokale ondernemers worden ondersteund om hun bedrijf te verbinden met wildlife, wilde natuur en wildernis.

Rhodopen
Rhodopen

Geschiedenis van rewilding in de Rhodopen

Het concept van rewilding is al behoorlijk goed bekend in het gebied dankzij het werk van ARK. In 2005 startte ARK met een kleinschalig begrazingsproject rondom het dorp Mahdjarovo. In 2009 werd opgevolgd door het project New Thracian Gold dat zich richtte op drie pijlers: grootschalige natuurontwikkeling, ontwikkeling van ecotoerisme en bevordering van biologische landbouw. Voor die laatste component werkten we samen met Avalon. Het project New Thracian Gold wordt dit jaar afgesloten.

Meer informatie is te lezen op de website van Rewilding Europe.