U bent hier

Otter challenge

28-10-2014|DOORTwan Teunissen

IUCN NL, Natuurmonumenten, Stichting Otterstation Nederland, Unie van Waterschappen, KWS Infra, Arfman Faunatechniek, ARK en Enviu gaan gezamenlijk alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Nederland in 2020 duizend otters telt. Dat spreken zij af in een intentieverklaring, die op 5 november in Artis zal worden ondertekend. De ondertekening van de intentieverklaring vormt tevens het startschot van de Otter Challenge. In dit project werken de organisaties online en offline samen met Nederlandse natuurliefhebbers, experts, bedrijven en studenten aan innovatieve oplossingen die de bedreigde otter in Nederland structureel helpen overleven.

Al sinds de otter in 2002 in Nederland is uitgezet zijn de leefomstandigheden zwaar. Door een groot aantal verkeersslachtoffers en verdrinking in visfuiken sterft een groot gedeelte (zo’n 90%) van de otterpopulatie op onnatuurlijke wijze. Op dit moment zijn er ongeveer honderd otters in Nederland.


Otterchallenge
Otterchallenge

De Otter Challenge en de grote samenwerking die daarachter schuilt biedt perspectief voor het voortbestaan van de otter in Nederland. Op het online platform www.otterchallenge.nl kan iedereen vanaf begin november to half december ideeën indienen. Met behulp van experts en adviseurs worden de ideeën verder ontwikkeld tot business concepten die de otter op een duurzame manier structureel kunnen helpen overleven in Nederland.

Tijdens de lancering op 5 november worden naast het ondertekenen van het manifest de eerste brainstorms gehouden waarbij aanwezigen worden uitgenodigd mee te denken aan oplossingen voor de otter. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.otterchallenge.nl.