U bent hier

Opening Blauwe Verbinding

6-03-2014|DOORARK Natuurontwikkeling

Door de kanosluis aan het Havenspoorpad in Rotterdam in gebruik te stellen, hebben de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen en lid van het dagelijks bestuur van Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde Bas Nootenboom op 5 maart 2014 het eerste, noordelijk deel van de Blauwe verbinding officieel geopend.

De Blauwe Verbinding wordt een bijzondere waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het Zuidelijk Randpark, het toekomstige landschapspark het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. Via de verbinding kan zoet water uit de klimaatbuffer in de Zuidpolder bij gaan dragen aan de waterkwaliteit in het gehele gebied.

Het regenwater dat op IJsselmonde valt, wordt nu door gemalen in de Oude Maas gepompt. ARK streeft ernaar om het water op te vangen en vast te houden zodat het gebruikt kan worden in droge tijden en voor het doorspoelen van meren en watergangen. Ook kan het bijdragen en ontwikkeling van natuur in IJsselmonde en Rotterdam. Dankzij de kanosluis kunnen nu recreanten beter gebruik maken van de vaarroute die de Blauwe Verbinding ook is.

Met de openingshandeling werd ook het startsein geven voor de werkzaamheden in het volgende deel van de Blauwe Verbinding: het Zuidelijk Randpark. En ARK zet zich in om de klimaatbuffer op IJsselmonde te versterken, zodat er ook in de toekomst voldoende water is om IJsselmonde gezond en aantrekkelijk te houden.

Natuur en recreatiekaart Blauwe Verbinding
Natuur en recreatiekaart Blauwe Verbinding

Film IJsselmonde

Bekijk ook de film over de Blauwe Verbinding en Klimaatbuffer IJsselmonde waarin de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen het belang van de Blauwe Verbinding onderstreept en Barendrechtse wethouder Bas Nootenboom enthousiast is over de natuurontwikkeling in de Zuidpolder.

Klimaatbuffer IJsselmonde