U bent hier

Ontdek de Groene Poort

6-06-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op zondag 15 juni 2014 organiseert ARK Natuurontwikkeling een avontuurlijke struintocht in de Rotterdamse haven voor stoere vaders en hun gezinnen. Kom naar de Landtong Rozenburg waar langs de rivier het Scheur een heleboel te beleven valt!

Het Scheur is het water dat richting zee overgaat in de Nieuwe Waterweg. Naast een stevige oever van stortstenen, liggen er kleine strandjes die met eb droogvallen en een gevarieerd bosje met riet dat soms bij vloed gedeeltelijk overstroomt. Deze gebieden zijn een oase voor dieren en planten in dit drukke industrie- en vaargebied. De bloemen en planten worden bezocht door talrijke insecten en allerlei kustvogels bezoeken de strandjes op zoek naar krabben, visjes en bodemdiertjes.

Dit gebied zal de komende jaren worden uitgebreid tot een spectaculaire mini-Waddenzee. De kribben die haaks in de rivier liggen worden grotendeels afgesloten met schoon havenpuin en voor de helft aangevuld met zand. Doordat er eb en vloed is zal dit gebied twee keer per dag overstromen en gedeeltelijk droog komen te liggen. Er ontstaat een rustgebied voor trekvissen en vogels. Dit project van het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en het WereldNatuurFonds heet de Groene Poort.

Om alvast een voorproefje te nemen op de Groene Poort organiseert ARK Natuurontwikkeling een struintocht langs het Scheur. Op 15 juni is het in de middag laag water dus is er volop gelegenheid om over de strandjes te struinen op zoek naar dieren en hun sporen. Daarnaast valt er tussen het riet van alles te jutten en zijn er volop bloemen en insecten. De gids zorgt voor onderzoeksmateriaal zoals verrekijkers en loepjes. Vanwege de ruige begroeiing en het scherpe riet is het dragen van een lange broek en dichte schoenen zeer aan te raden.

De struintocht begint om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Daarna kan er nog worden nagenoten op het nabijgelegen terras van kinderboerderij de Beestenboel. De verzamelplaats is het parkeerterrein van voetbalvereniging Rozenburg, Vinkseweg 31, 3181 HT Rozenburg.

Aanmelden is verplicht en kan bij de gids via Paul.Grootenboer@ark.eu of 06 20 44 70 78
Meer informatie over de Groene Poort kunt u vinden op www.landtongrozenburg.nl.