U bent hier

Nieuwe documentaire over wilde paarden

30-10-2014|DOORTwan Teunissen

Een documentaire over de tarpan, een uitgestorven type van het Europese wilde paard, is recent uitgebracht en zal binnenkort ook in New York te zien zijn. De film is het resultaat van twee jaar werk van Jen Miller en Sophie Dia Pegrum, twee Amerikaanse filmmakers van Horsefly Films. Het is hun tweede film in een serie films over zeldzame paardenrassen en de unieke, vaak bijna verdwenen, cultuur rondom deze paarden.


 

De tarpan was het Europese wilde paard. De tarpan was een paarden type dat leefde van Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje tot in het centraal Rusland. Tarpans stierven uit tussen 1875 en 1890, en de laatst bekende tarpan was een merrie die per ongeluk werd gedood tijdens een poging het dier te vangen. De laatste tarpan in gevangenschap stierf in 1909 in een Oekraïense dierentuin.
Vanaf de jaren ’30 startten verschillende fokprojecten om de tarpan of een look-a-like terug te fokken. Het resultaat is het konikpaard. Dit type paard is geschikt voor verwildering volgens de recente studie “Rewilding horses in Europe”. In Nederland leven al in tal van natuurgebieden konikpaarden. Nazaten van deze dieren grazen ook in Letland, Bulgarije, Frankrijk en tal van andere Europese landen.

TARPAN REPAINTING AN ANCIENT PICTURE
TARPAN REPAINTING AN ANCIENT PICTURE

De film “Tarpan: Repainting An Ancient Picture” werd gefilmd in Polen en Bulgarije. In September 2011 bracht ARK de eerste 12 koniks naar Bulgarije. Drie jaar later reisde een tweede kudde naar het Rhodopi gebergte, een gebied dat genomineerd is als nieuw rewilding gebied voor Rewilding Europe.

De film wordt in November vertoond op het Equus Film Festival in New York. Daarnaast zal de film vertoond worden op de Bulgaarse consulaten in New York en Chicago en een Bulgaarse première zal plaats gaan vinden in Sofia en lokaal in de Bulgaarse Rhodopen.

De film is binnenkort verkrijgbaar op DVD via hun website.