U bent hier

Lezing natuur over de grens in het Drielandenpark

10-02-2014|DOORARK Rewilding Nederland

ARK Natuurontwikkeling ontwikkelt in het Drielandenpark nieuwe natuur. Deze natuur staat niet op zichzelf want is verbonden met natuur in het uitgestrekte gebied van Eifel en Ardennen. Op 12 februari organiseert ARK een lezing in Mechelen over natuurgebieden net over de grens, in België en Duitsland. Tijdens de lezing vertelt Olaf op den Kamp over deze grensoverschrijdende natuur.

Grenzend aan de natuur bij Vaals ligt het Aachener Wald. Olaf op den Kamp verhaalt over dit uitgestrekte bos dat het Limburgse Vaalser- en Vijlenerbos met de Eifel in Duitsland verbindt. Kenmerkend voor dit gebied is het zure gesteente. Hier groeien typische planten zoals fraai hertshooi, vingerhoedskruid en adelaarsvaren. De bossen zijn ook het leefgebied van zeldzame dieren als zwarte specht, wilde kat en wild zwijn.
Ook komen de zinkterreinen in het Belgische Geuldal, zoals bij Plombières, in de lezing aan bod. Hier groeien bijzondere planten aangepast aan de grote hoeveelheden zink, de zogenaamde zinkflora. Het zinkviooltje is hiervan een bekend voorbeeld. Maar er zijn nog veel meer typische zinkplanten. Die bloemenpracht lokt op haar beurt weer allerlei fraaie insecten aan.
Het dal van de Hohnbach is een bijzonder voorjaarsbos, uniek in het Drielandenpark. De bloei begint al vroeg in het voorjaar met wilde narcissen, later volgen bosanemonen en daslook. Met de bloei van mannetjesorchissen eindigt het voorjaar.
Iets verder weg ligt de Voerstreek. Deze streek is grotendeels in cultuur gebracht en heeft met zijn hoogstamboomgaarden, heggen, vakwerkhuizen en kastelen een grote aantrekkingskracht op wandelaars.

Kosten: gratis
Wanneer: woensdag 12 februari
Tijdstip: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Huiskamer- en Speciaalbierencafé ’t Pintje, Hoofdstraat 25,6281 BB Mechelen
Aanmelden: Graag aanmelden via Ellen Luijks.