U bent hier

Lentewandeling 2014

10-03-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Zaterdag 15 maart 2014 organiseert de Zeetoren een struintocht door de duinen bij Hoek van Holland. Het voorjaar is begonnen dus tijdens de wandeling gaan we op zoek naar de eerste bloeiende planten en de eerste vlinders en hommels.

Een van de eerste bloeiers in de duinen is het voorjaarshelmkruid. Al in de wintermaanden komt hij met zijn behaarde bladeren boven de grond uit, maar met bloeien wacht hij de lentezon af. Hij groeit graag op de zandige bodem, vooral waar wat strooisel in de bovenlaag zit. Op iets voedselrijkere plaatsen zijn de paarse bloemen van het Hondsdraf er als eerste bij.

In de vochtige duinvalleien bloeien wilgen met hun katjes. Sommige katjes zijn geel van het stuifmeel, terwijl aan andere bomen de katjes kaal lijken. Dit heeft niet te maken met de bloeitijd of de plantensoort, maar met het feit dat de wilg tweehuizig is. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Voor de bestuiving zijn er wel insecten nodig die gelokt worden met nectar. Op een zonnige voorjaarsdag kunnen er al behoorlijk wat hommels, vliegen en vlinders bij de wilgen te vinden zijn.

De struintochten zijn ideale gelegenheden voor iedereen die meer wil weten over de natuur in de duinen. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers uitleg over de natuurlijke ontwikkelingen in het gebied en interessante en mooie planten en dieren die er leven.

De struintocht vertrekt zaterdag 15 maart vanaf 13.00 uur bij De Zeetoren aan de Helmweg in Hoek van Holland en duurt tot 15:00 uur. De kosten van deelname bedragen € 4,00 per persoon, kinderen tot 6 jaar gratis. Reserveren via: tel. 0174 38 34 15 of zeetoren@ark.eu.