U bent hier

Koniks naar België

4-01-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Eind december is een kudde van 7 konikpaarden vanuit natuurgebied De Rug bij Roosteren de Maas overgestoken naar België. Op een trailer wel te verstaan. Hun nieuwe onderkomen is het gebied Mazenhoven (55 ha) bij het gelijknamige en bezienswaardige Vlaamse dorpje, gelegen in de gemeente Maasmechelen (B). Net als in Roosteren leven de paarden hier op de oevers van de Grensmaas en scharrelen ze rond in bloemrijke graslanden en over fraaie grindstranden. De nieuwe grazers versterken de groep Koniks en Gallowayrunderen die hier al leefden.

De export is tot stand gekomen door de samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, FREE Nature en Waterleiding Maatschappij Limburg met de Belgische natuurorganisaties Limburgs Landschap vzw en Natuurpunt. Het is één van de vele voorbeelden van samenwerking tussen Nederland en België om het grensoverschrijdende Rivierpark Maasvallei verder gestalte te geven. Uiteindelijk zal binnen de grenzen van het rivierpark één groot aaneengesloten natuurgebied ontstaan van enkele duizenden hectares groot, waarin Koniks en Galloways vrij kunnen rondtrekken. Vanuit aangrenzende oude Maasdorpjes kan deze spectaculaire, wilde Maasnatuur worden beleefd. 

De ‘overgestoken’ kudde uit Roosteren maakte deel uit van de grootste konikpaardengroep in Limburg (ca. 80 dieren). Deze groep is na Oostvaarderplassen een van de grootste natuurlijke paardengroepen in Nederland. Hierin leven paarden van alle leeftijden; beide geslachten zijn even sterk vertegenwoordigd. Het gedrag van de dieren is volledig natuurlijk.