U bent hier

Koniks Borgharen

11-04-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Vrijdag 11 april introduceren Staatsbosbeheer en FREE Nature in samenwerking met ARK een kleine groep konikpaarden op de Maasoever tussen Itteren en Borgharen. Later zullen de dieren hun weg vinden naar het terrein bij Borgharen waar ook de Gallowayrunderen sinds 2012 vertoeven. Omdat paard en rund op verschillende wijze grazen, vullen ze elkaar goed aan bij het natuurbeheer.

Konikpaarden zijn krachtige imposante dieren. Ze hebben een muisgrijze kleur, een zwarte streep over de rug (aalstreep) en vaak zebra-achtige streepjes op hun benen. In de natuur leven ze in kuddeverband. Een harem groep bestaat uit een leidhengst met enkele merries en hun veulens.

Gaat dat wel goed samen, paarden en runderen in één gebied? Die vraag wordt vaak gesteld. Wees gerust. In de natuur kunnen paarden en runderen uitstekend met elkaar overweg. Dat wil zeggen: ze gaan elk hun eigen gang en storen zich niet aan elkaar. Ze laten elkaar met rust!

Met rust laten is tevens het advies aan bezoekers van het gebied. Deze grondregel gold al bij de runderen en geldt nu óók bij de paarden. Bij paarden is die regel zelfs extra belangrijk. Waarom?
Stoere paarden en schattige veulentjes veranderen in brutale, verwende nesten als ze merken dat er mensen zijn die aaien en voeren. Ze dringen zich op en gaan bedelen. Ook mensen die nooit aaien en voeren worden lastig gevallen. De ontwikkeling van dit ongewenste gedrag kan voorkomen worden. Als iedereen zich aan de regels houdt, blijven de paarden afstandelijk.
Het is belangrijk om ook kinderen hierop te wijzen!

Konikpaarden hebben trouwens helemaal geen mensen nodig. Aandacht krijgen ze van hun kuddegenoten. Gezond voedsel vinden deze taaie rakkers in de natuur. Wie graag tamme paarden wil aaien, voeren, knuffelen en verzorgen kan terecht op manege of (kinder)boerderij.
Door de koniks met rust te laten, behouden ze hun natuurlijke gedrag. Dat is vaak heel indrukwekkend. Zie je ze bij ondergaande zon al rennen, vol levenslust en energie, door het opspattende water? Misschien ben je straks wel getuige van een veulen dat zijn eerste zwemles krijgt in de Maas! Bekijk ook de koniks in de Dwaalfilm.

Onderstaande zoekkaart is hier gratis te downloaden!


Meer informatie over de paarden is te verkrijgen bij FREE-kuddebeheerder Patrick van den Burg: 06-5398 1714