U bent hier

Hitte in Letland

25-08-2014|DOORARK Rewilding Nederland

De eerste week van augustus 2014 brak in Letland alle temperatuurrecords. Niet alleen beleefden we hier met meer dan 37 graden de hoogste temperatuur ooit gemeten, maar met een gemiddelde dagtemperatuur van 22 graden ook de warmste week ooit. Tijdens de hitte gaan de grote grazers op zoek naar verkoeling.

Letse zomers zijn wel vaker continentaal warm, maar zo warm als begin augustus hadden we het nog niet meegemaakt. Voor de grazers betekent dit ontbering. Niet alleen de warmte bemoeilijkt het leven van de ongeveer 600 vrij levende paarden en 400 vrij levende runderen, maar in de nattere gebieden hebben de dieren ook nog eens te kampen met een ware plaag aan muggen en dazen.

De dertig gebieden waar de dieren in natuurlijke kuddes leven zijn allemaal veelzijdig genoeg om een vorm van verkoeling te bieden. Schaduw lijkt de meest voor de hand liggende uitkomst, maar dat wil nog wel eens anders uitpakken. Juist tussen de struiken en onder de bomen zijn die onophoudelijk bloeddorstige vliegen en dazen het overvloedgist. De dieren worden er gek van, de konikpaarden kiezen er dan voor om onophoudelijk rondjes door de struiken te lopen om zo de vervelende parasieten langs de takken van zich af te vegen.

De kuddes zijn nu genoodzaakt om ‘s nachts te grazen en voor luieren is nu even geen tijd. De kuddes die langs de lagunemeren van Pape, Liepāja en Engure lopen, hebben meer geluk! De ondiepe meren bieden niet alleen verkoeling maar de kuddes hebben ook geleerd dat als je een eindje het meer in loopt er gelijk veel minder vliegen en dazen vliegen. Zand- en modderbaden helpen ook en daarna het meest winderige plekje van het gebied opzoeken. Zo is in de Dvietevallei een kale heuveltop een geliefde plek en in Nationaal park Ķemeri is een open plek langs de beek, zo ver mogelijk bij alle hogere begroeiing vandaan, gekozen. Deze plekken zijn vaak het hele jaar door nog goed te herkennen, omdat ze door het trappen van de hoeven en het nemen van stofbaden van alle begroeiing zijn ontdaan!

De Letse zomers zijn meestal kort en voor de kuddes breken al snel weer rustiger tijden aan. Maar goed ook, want voor je het weet staan de veel hardere ontberingen van de winter weer voor de deur en er moet nog aan de vetreserves gewerkt worden!