U bent hier

Gratis struinapp

14-05-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op 13 mei is de Struinapp ‘Wildernis aan de Waal’ feestelijk geopend. Vijf fonkelnieuwe routes in de uiterwaarden tussen Beuningen en Millingen aan de Rijn zijn gereed om door het publiek ontdekt te worden. Deze digitale routes maken het struinen door de Waaluiterwaarden tot een ware belevenis. Want de app geeft alle mogelijke tips hoe je het beste door het gebied kunt struinen zodat je alle bijzondere plekjes tegenkomt en wát je daar dan ziet. Ook zijn Dwaalfilmpjes opgenomen en fragmenten uit het boek ‘Voetsporen, op schrijverspad door het land van de grote rivieren’. De app is ontwikkeld door AbelLife, ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer, Regiomarketing Gelderland en Rombus Natuurfilms.

Vijf digitale routes

De Struinapp bevat vijf digitale struinroutes in de uiterwaarden tussen Beuningen en Millingen aan de Rijn. Met de app worden recreanten en toeristen in de regio geïnformeerd over de uiterwaarden van de Waal. De app geeft informatie over hoe bezoekers het beste door het gebied kunnen struinen, en voorziet hun van interessante weetjes over de omgeving. In de app zijn prachtige ‘Dwaalfilmpjes’ opgenomen. Als opwarmertje voor een bezoek aan het gebied kan men ook op deDwaalfilm kijken voor ruim honderd korte filmpjes over Gelderland, de mooiste waterkant van Nederland. De routes zijn voorts gebundeld in een handige brochure met fraaie overzichtskaarten van de verschillende struingebieden. Haal die (gratis!) folder bij de VVV’s en toeristische ondernemers in de regio Arnhem Nijmegen of kijk op www.geldersestreken.nl/rivieren.

Hoe te downloaden?

De AbelLife Struinapp is gratis beschikbaar in de AppStore en Google Play. De nieuwe app is te vinden in de shop onder het kopje gratis. Download de routes thuis alvast, zodat je onderweg niet meer afhankelijk bent van het mobiele internet. Dan kun je ongestoord en met gemak op pad. De routes hebben elk een lengte tussen 5 en 10 kilometer en zorgen voor een à twee uur struinplezier.

Voetsporen

Tegelijkertijd met de lancering van de app is ook het boek ‘Voetsporen, op schrijverspad door het land van de grote rivieren’ van Wim Huijser gepresenteerd. Een boek van 260 pagina’s waarin auteur Wim Huijser het historische wandelpad betreedt van schrijvers uit de 19e, 20e en 21e eeuw met wandelbelevenissen langs en tussen Rijn, Linge, Waal en Maas. In een tiental ‘tussenstappen’ vertelt hij ook over verzonken rivieren, slingerende dijken, niet ingerichte uiterwaarden, verdwenen tabakscultuur en ambachtelijke steenfabrieken. Na elke tussenstap is een wandeling of ‘ommetje’ in het boek opgenomen. Het boek is verkrijgbaar voor € 19,90 bij de boekhandel en verschillende andere verkooppunten in de regio.

Gelderland waterkant

De komende maanden zijn nog meer toeristische activiteiten te verwachten rondom de grote Gelderse rivieren. Zo zullen vanaf half juli tot half september toeristische pendelboten hop-on-hop-off-vaartochten maken. Vaardagen zijn iedere dinsdag en donderdag. De boten hebben een dusdanig vaarschema dat er bijzondere combinaties kunnen worden gemaakt met attracties aan de wal. De fiets mag mee aan boord. De boten vertrekken onder andere vanuit Arnhem, Wageningen, Nijmegen, Zutphen en Rees (D).

Mogelijk gemaakt

De Struinapp ‘Wildernis aan de Waal’ is mede mogelijk gemaakt met financiering uit het programma WaalWeelde. WaalWeelde is erop gericht om het gebied rond de Waal te ontwikkelen tot een mooier, veiliger, natuurlijker en economisch sterker gebied. Op zijn beurt maakt de Struinapp ook weer deel uit van een groter toeristisch project om de aantrekkelijkheid van alle Gelderse rivieren meer onder de aandacht van het publiek te brengen: ‘Gelderland mooiste waterkant van Nederland’. Een project dat wordt uitgevoerd door Regiomarketing Gelderland en mede mogelijk gemaakt door de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.