U bent hier

Gratis roofdierapp

28-07-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Nu de wilde kat af en toe gezien wordt, de wolf voor de deur staat en je ook weer otter of boommarter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te kunnen herkennen. Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling de Roofdierapp ontwikkeld. Er was al een handzaam gidsje dat in de zak van een jas past en waterbestendig is, maar naast deze Roofdiergids is er nu dus ook een gratis Roofdierapp

Roofdieren App
Roofdieren App

De app is bedoeld voor mensen die in hun hobby of werk wilde dieren (levend of dood) tegen kunnen komen: natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers, weginspecteurs en dergelijke. Met duidelijke tekeningen en korte teksten worden de belangrijkste kenmerken van elke soort behandeld. Ook zijn pootafdrukken en keutels afgebeeld. Verder bevat de app tips voor het nauwkeurig vastleggen van waarnemingen. Voor het verspreidingsonderzoek is dit van groot belang.

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn schuw, slim, krachtig, snel, speels en mooi, en ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Vroeger werden roofdieren te vuur en te zwaard bestreden. Sommige soorten werden bijna uitgeroeid. Maar de tijden zijn veranderd, de meeste roofdieren worden (althans in Nederland en Vlaanderen) niet meer vervolgd. Bescherming, herintroducties en natuurbeheer hebben hun effect. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer sterk uit.

Deze mobiele applicatie voor smartphones en tablets helpt bij de herkenning van alle West-Europese roofdieren. De nadruk ligt daarbij op de kenmerken die hen onderscheiden van soorten waarmee ze verward kunnen worden.

Net als de Roofdiergids is de Roofdierapp geschreven door Jaap Mulder en geïllustreerd door Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling. De foto's zijn onder meer van Jelger Herder/ Digital Nature.

De app is verkrijgbaar in de Google Play Store en in de iTunes App Store.

 

De waterbestendige Roofdiergids is ook nog te bestellen voor 8 euro exclusief verzendkosten, in onze webwinkel.