U bent hier

Fietsexcursie Zuid-Limburg

17-07-2014|DOORARK Rewilding Nederland

Op zaterdag 26 juli organiseert ARK Natuurontwikkeling een natuurfietstocht in het Drielandenpark tussen Epen en Vaals. Onderweg passeert u verschillende gidsen die u iets vertellen over hazelmuizen, geelbuikvuurpadden en grote grazers in het bijzonder en over de natuur in het algemeen. Ook aan een versnapering is gedacht. U kunt zelf bepalen wanneer u op de fiets stapt. Vertrekken kan vanaf de basisschool À Hermkes, Schoolstraat 16 in Epen, tussen 10 en 14 uur, om het half uur. U ontvangt daar een routebeschrijving van deze tocht van ongeveer 25 kilometer. Neem wél zelf een fiets mee.

De bossen rond Vijlen en Vaals zijn de enige plekken in Nederland waar hazelmuizen voorkomen. Eén van de geheimen daarachter is jaarrond begrazing. In de Zuid-Limburgse natuurgebieden van ARK grazen het hele jaar door Schotse hooglanders. Hun gegraas levert een zeer gevarieerd en rijk landschap op. Van bloemrijke graslanden en ruigtes tot struwelen en rijke bosranden. Precies wat een hazelmuis nodig heeft. Ook bronbeekjes zijn onderdeel van het landschap. In deze beekjes heeft ARK een jaar geleden de geelbuikvuurpad teruggebracht die hier van oorsprong thuis hoort. De gidsen staan op uw route en laten locaties zien waar hazelmuizen en geelbuikvuurpadden zich thuis voelen en vertellen u alles over de Schotse hooglanders. U fietst door het uitgestrekte Vijlenerbosch, maar ook langs idyllische dorpjes en verrassende uitzichten.

Deze fietstocht is onderdeel van het activiteitenprogramma van de Heimansherdenkingsweek. Eli Heimans, natuuronderzoeker, prees het landschap rond Epen. Hij schreef in 1911 het bekende boekje “Uit ons krijtland”. Daarvoor verkende hij het Geuldal uitgebreid. Hij was lovend over deze omgeving en niet voor niets. Vooral op geologisch en floristisch gebied heeft Heimans bijgedragen aan de bekendheid van de streek. Voor het volledige programma van de feestweek, kijk op www.eliheimans.nl.

Doet u ook mee aan deze bijzondere fietsexcursie? Deelname is gratis. Starten kan om het half uur tussen 10 en 14 uur. Locatie: Basisschool À Hermkes, Schoolstraat 16, Epen.